Pokloni djelić prirode

Pokloni djelić prirode

Uvijek je lijepo dobiti poklon, no gotovo istovjetan, prekrasan, osjećaj je i darivati nekog te pokazati koliko ti je stalo do te osobe. S druge strane, želeći učiniti nešto lijepo i posebno, nije nam se jednom dogodilo da zapadnemo u probleme razmišljajući što i kako kupiti pojedinoj osobi.

Ipak, kada sve zbrojimo i oduzmemo, kreativni i pokloni koji pokazuju inicijativu i kreativnost, u pravilu izazivaju najiskreniju reakciju. Jer svatko želi primiti poklon koji evidentno pokazuje da je osoba koja daruje pomno razmišljala i planirala o idealnom poklonu te pritom u čitavu priču ubacila u miks dozu dobre kreativnosti.

Fokus na maštovitost

Upravo zato, ove godine iznenadi dragu osobu te pokloni maštovit ljetni poklon u obliku djelića prirode. Ovaj poklon daruješ uz vrijednosnu karticu s kojom dobivaš i čestitku s popularnim Eko motivima unutar koje je sjeme biljaka sa zemljom. Pažljivim zalijevanjem, u kratkom vremenu izrast će jedna od devet različitih biljaka (rajčica, metvica, suncokret, čili, potočnica, kadulja, bosiljak, tratinčica, krastavac) koje će ukrasiti nečiji dom i unijeti dašak prirode u ove vruće ljetne dane.

Na ovaj način, i oni koji nisu nužno zaljubljenici u biljke i vrtlarenje, cijenit će sjemenke  zato što dolaze od drage osobe i jer zapravo predstavljaju savršen i promišljen poklon - oživljavaju kada ih se posadi, dok izvan sezone ne zauzimaju dragocjen prostor u domu. Razvedri nečiji prostor veselim potočnicama ili potakni ukućane da iskoriste onaj blatni komadić vrta koji ničemu ne služi za uzgoj predivnih crvenih rajčica.

Pokloni djelić prirode

U nastavku, doznaj mnogobrojne prednosti ovog vrhunskog poklona koji će oduševiti baš svakog!

Komadić raja u vlastitom domu

Kadulja – biljke kadulje cvjetaju sredinom ljeta kada se pojavljuju obrisi prekasnog ljubičastog odnosno plavog cvijeta. Voli sunčana mjesta, osjetljiva je na vjetar i hladnoću, a upravo je dalmatinska kadulja najcjenjenija zbog velikog sadržaja eteričnog ulja čiji je glavni sastojak tujon (30-60%) koji joj daje snažan prepoznatljiv miris. Cvijet kadulje omiljena je ispaša za pčele, a njen med jedan od najljekovitijih medova.

Metvica - menta ili metvica sve češće koristi se u prehrani, uglavnom zbog svojih ljekovitih svojstava i ugodnog mirisa mentola. Odgovara joj temperature viša od 10 °C te voli crljenicu u kojoj najbolje uspijeva. Najbolje raste okrenuta prema jugu tj. kada dobiva dovoljna sunca. Koristiti se može kao ljekoviti čaj, odličan dodatak prehrani ili kako bi otjerala dosadne muhe i komarce tijekom ljetnih mjeseci.

Bosiljak – koristi se u kulinarske svrhe, može poboljšati okus gotovo svakom jelu, a najbolji je svježe ubran. Sadi se tako da se sjemenke zakopaju u vlažnu zemlju, na otprilike 5 mm dubine, a presađuje ga se u veću teglicu kada naraste na osam centimetara. Treba ga zalijevati po potrebi, osigurati dovoljno sunčevih zraka (ali ne previše kako se ne bi osušio) te je važno naglasiti kako najviše voli temperature iznad 10 °C.

Pokloni djelić prirode

Tratinčica – ovaj dvogodišnji cvijet u narodu je također znan kao ovčica, krasuljak, sunčeva nevjesta i dr. Riječ je o cvijeću koje cvjeta cijelo ljeto, od proljeća do jeseni, a dolazi u nekoliko boja. Tratinčice sadimo u vlažno tlo izloženo suncu, pri čemu treba pripaziti da tlo ne bude pretjerano mokro. Mladi listovi mogu se koristiti za jelo te stavljati u salatu od krumpira ili miješati s drugim salatama npr. matovilac, kupus i dr.

Čili - biljka sa šarenim plodovima lijepog izgleda, izvrsna je za zdravlje i dragocjen dodatak u kuhinji. Masnu hranu čini probavljivijom, ima protuupalna svojstva, štiti od kardiovaskularnih bolesti i izvrsno je prirodno sredstvo protiv bolova. Nakon malih bijelih cvjetova, pojavljuju se plodovi odnosno papričice od kolovoza do studenog. Voli puno sunca, dobro raste između 10 i 20°C i može se uzgajati i u zatvorenom prostoru.

Rajčica – voće koje je povrće, odnosno povrće koje je voće. Sjemenke prije sijanja je potrebno ostaviti da se namoče nekoliko sati u čaši vode sobne temperature. Sjemenke koje odmah potonu na dno čaše s velikom će vjerojatnošću niknuti. Sadi se u tlo dubine jednog centimetra i potom održavamo zemlju stalno vlažnom. Na toplom mjestu, već nakon 4 do 10 dana vidi se napredak i ubrzo možemo uživati u plodovima.

Suncokret - predivan vrtni cvijet koji daje poseban ugođaj, a kao što mu i samo ime govori, voli sunčana mjesta. Potrebno je često zalijevanje jer traži puno vode pa je tijekom vrućih ljetnih dana preporučljivo obratiti pozornost na to. Prilikom sadnje, preporučuje se da se zajedno posade 3 sjemenke, a kad isklijaju, dvije slabije razvijene individue se iščupaju kako bi se osigurao nesmetan rast.

Pokloni djelić prirode

Potočnica - najbolje uspijeva na ne odviše sunčanom mjestu ili u laganoj sjeni, pri čemu treba pripaziti da ima dovoljno vlage. Iako je njezin zaštitni znak atraktivna plava boja, potočnica može imati i ružičaste ili bijele cvjetove. Kao i u slučaju tratinčica, riječ je o dvogodišnjem cvijetu koji će uljepšati svaki prostor. Sitni cvjetovi potočnice izgledaju najefektnije kad je nasad gust i mogu se saditi u posude na balkonu ili terasi.

Krastavac - potrebna mu je temperatura veća od 15 °C, a od dana zametanja plodova do berbe, treba proći između 30 i 40 dana. U početku su zalijevanja rjeđa i s manjim količinama vode, dok kasnije treba dosta vlage kako u tlu tako i u zraku. Što se tiče zemlje, najbolja su plodna i rastresita tla, kako bi se u što kraćem vremenu moglo uživati u krastavcima iz vlastitog uzgoja.

Dar od srca za tvoje najmilije

Već i vrapci na grani znaju kako vrtlarenje, briga oko biljaka i pogled na zelenilo i šarenilo bilja, pozitivno djeluje na zdravstveno stanje, kako ono fizičko tako i emocionalno te mentalno. Stoga, ako tražiš idealan poklon, želiš mnogobrojne mogućnosti i nadaš se da ćeš moći sve pronaći na jednom mjestu, ne traži dalje, već isprobaj našu neponovljivu SuperCard Eco poklon karticu!

Pokloni svojim najdražima savršen poklon koji već danas možeš pronaći u ovoj fantastičnoj poklon kartici uz koju svi problemi oko traženja idealnog poklona, jednostavno nestaju. Isplaniraj, iznenadi i pokloni djelić prirode zahvaljujući genijalnoj SuperCard poklon kartici koja uvijek nudi više!