Doživite snagu Ferrarija i Lamborghinija na stazi u Italiji

Doživite snagu Ferrarija i Lamborghinija na stazi u Italiji

U potjeri za automobilskom avanturom zaputili smo se do susjeda na zapadu, gdje smo u društvu profesionalnih vozila – Ferrarija i Lamborghinija iskusili snagu dvaju prestižnih automobila na stazi.

Lignano - prekrasan gradić na moru, kojeg je poznati književnik Hemingway u jednom od svojih djela opisao kao talijansku Floridu, nalazi se negdje na pola puta između Trsta i Venecije. Udaljen je manje od dva sata vožnje od Ljubljane i stoga je zbog svoje blizine savršeno odredište za vikend izlet. Posjetite li ga u ljetnim mjesecima, preporučamo da svratite na poznatu plažu Lignano Sabbiadoro, a neće vas razočarati ni u hladnijem dijelu godine jer nudi brojne atrakcije za parove i obitelji, ali i ljubitelje adrenalina. Otišli smo tamo u nedjelju u studenom, s namjerom da doživimo nešto od ovog adrenalina u obliku utrke s Ferrarijem i Lamborghinijem.

Nakon otprilike dva sata, duga ravna cesta, tako tipična za talijanski krajolik, vodi nas do staze u Lignanu (Lignano Circuit), gdje nas je, kao i još nekih 100 posjetitelja, također željnih ovakve avanture, dočekao racing u Italiji.. Čak i više od samih ekipa, naravno, oduševili su nas čelični konjići. U punoj brzini već smo na stazi mogli vidjeti Ferrari 488 GTB, Ferrari 458 Italia, Lamborghini Huracan i Lamborghini Gallardo. U nastavku ćemo brzo predstaviti svaki od automobila.

Ferrari 458 Italia i njegov nasljednik, Ferrari 488 GTB, ne razlikuju se puno, osim nekoliko kozmetičkih popravaka karoserije i manjih promjena u unutrašnjosti kabine. Najveća novost i poboljšanje u odnosu na stari model je novi, 3,9-litreni V8 motor, koji je zamijenio 4,5-litreni u Ferrari 458 Italia. Unatoč činjenici da je kapacitet motora manji za šestinu, to ne utječe na performanse automobila. Naprotiv, novi model (zahvaljujući dvama turbopunjačima) proizvodi 100 KS više od svog prethodnika, odnosno 670 KS i 760 Nm maksimalnog okretnog momenta. Drugim riječima, ako želite ubrzati do brzine od 100 km/h, sada će vam trebati samo 3 sekunde, a za 200 km/h dobrih 8 sekundi. Stvarno nevjerojatna ubrzanja, zar ne? Tome, između ostalog, pomaže i sustav varijabilne kontrole momenta koji osigurava da nema previše snage na svakom kotaču u bilo kojem režimu i brzini, a ubrzanje je što glađe. I još jedna važna činjenica, za one najhrabrije. Maksimalna brzina koju ćete moći postići prelazi 330 km/h. Za takvu brzinu morat ćete posjetiti drugo trkalište, jer uvjeti u Lignanu tome nisu prilagođeni.

Tu je i Lamborghini. čak dva modela ovog automobila. I Gallardo i Huracan imaju 5,2-litreni V10 motor. Gallardo može ubrzati do 100 km/h za samo 3,6 sekundi, dok je Huracan u tom području još snažniji, dostižući istu brzinu za manje od 3 sekunde.

Dakle, sada smo spremni za špicu dana i već sada možemo očekivati ono što nas čeka – ali ne tako brzo.

Kako bismo osigurali maksimalnu sigurnost, prvo smo se morali upoznati sa samom stazom i automobilom. U pratnji instruktora smo napravili vrlo detaljan obilazak rute i dobili sve potrebne upute za samostalnu vožnju. Izraz samostalne vožnje ovdje možda nije sasvim prikladan, jer se još uvijek odvija pod budnim okom instruktora. Nedostajalo nam je sigurno malo više slobode, ali činjenica je da se na stazi svakodnevno mijenja poprilično broj različitih vozača i njihov način rada je upravo prilagođen onima s manje iskustva kojima je potrebno više usmjeravanja i kontrole.

Drugi razlog je najvjerojatnije što je staza duga samo 1,2 km, a tijekom vožnje morat ćete paziti i na druge vozače kojih nije malo. Zbog velikog broja posjetitelja, natrpanog rasporeda i vrlo strogih sigurnosnih uputa bit ćete malo ograničeni kada je u pitanju malo odvažnija vožnja, ali svakako ne toliko da ne osjetite puls prestižnih automobila kao npr. Ferrarija i Lamborghinija.

Možemo zaključiti da adrenalinske avanture nestaju, ali što onda čini ovo iskustvo tako jedinstvenim? U svakom slučaju, riječ je o vozilima koja su inače većini nas nedostupna u svakodnevnom životu, a ako je svijet automobilizma nešto što vas privlači, onda ćete na ovaj način moći živjeti barem dio svojih snova. I pohvali se svojim prijateljima time.