Visoka kuhinja na 20. katu ljubljanskog hotela InterContinental

Visoka kuhinja na 20. katu ljubljanskog hotela InterContinental

U samom centru grada nalazi se Hotel InterContinental koji je svoja vrata otvorio 2017. Uz novi smještaj, naš glavni grad je dobio jedan od vrhunskih restorana koji privlači domaće i strane goste. B-restaurant u kojem chefovi spajaju svjetsku kuhinju s domaćim okusima pod palicom iskusnog chefa Komnena Bakića, nalazi se na samom vrhu, na 20. katu ovog hotela s pet zvjezdica. Zahvaljujući svojoj prestižnoj lokaciji, može se pohvaliti, između ostalog, prekrasnim pogledom na centar Ljubljane. Posjetila sam ih u ugodnu kasnu jesensku večer kako bih se prepustila gurmanskom doživljaju.
Po dolasku prima nas hostesa, pronalazi rezervaciju na popisu i nudi nam da odložimo kapute. Stol kraj prozora gdje nas prati spreman je i kulinarski doživljaj može početi. Domaćin ove večeri je gosp. Todorovski, koji radi kao nadzornik restorana. Ukratko govori o svojoj viziji u kojoj ističe transparentnost, otvorenost i poštovanje prema gostu. Vrlo važni aspekti dobrog iskustva, ali ja sam već pomalo nestrpljiva, a i vi ste već u iskušenju da saznate što su mi pripremili u kuhinji te večeri, zar ne? Ali idemo lijepo redom, uz malu eskalaciju napetosti, baš kao što to rade u B-restaurantu
Prije svega, dobijem jelovnik u kojem se sve čini vrlo obećavajuće, pa je pomoć u odabiru više nego dobrodošla. Konobar pritom stvara fuziju štajerskog bučinog ulja i maslinovog ulja iz obalnih područja uz prstohvat soli odmah za stolom. Poslužuje se s dvije vrste namaza od maslaca i košarom kruha. Dakle, led je probijen i spreman sam za dalje.

Odlučujem se za hladno predjelo i tako dobijem savršen tanjur tartara od tune, između kojeg se kriju komadići krušaka. Kombinacija ribe, uz laganu kiselost kruške i možda nekog drugog citrusa, u što nisam baš sigurna, je odlična. Za hrskavost na tanjuru se dodaje kreker s tartufima, a za dodatni okus mora, kavijar i svježi škampi. Morska kombinacija se pokazala kao pravi izbor, ali ovdje je kulinarsko putovanje zapravo tek započelo.

Obećavajući početak postavio je ljestvicu očekivanja na malo višu razinu. Mogla sam reći da se sa svakim slijedom moj entuzijazam samo pojačavao.

Toplo predjelo - fuži s pjenom od parmezana na bazi maslaca i crnih tartufa - bogato je i punog okusa. Tjestenina je taman al dente, a tartufi pretvaraju tanjur iz ukusnog u vrhunski. I preporuka da se tjestenina malo promiješa kako bi cijelo jelo došlo do izražaja itekako je na mjestu.

Večera je točno na dan Martinja, pa sam za glavno jelo odabrala patku s medenom glazurom. Izvana je bila hrskavo pečena, a iznutra sočna i mekana. Ni ostale komponente na tanjuru nisu razočarale. Svježi sorbet od manga, crvena riža i slatki pire od datulja stavljeni su točno tamo gdje i pripadaju.
I skoro smo pri kraju. Slijedi tek najslađi dio večere od kojeg, unatoč tome što jedva zagrizem, ne želim odustati. Torta od sira i malina bi trebala najbolje pristajati uz cijeli meni s plodovima mora u kojem sam uživala. Vjerujem u izbor, koji se još jednom pokazao ispravnim. Monoporcija cheesecake torta s podlogom od krhkog čokoladnog keksa više osvježava nego što je slatka, ali zato što je ipak desert, pjena od bijele čokolade i makarun od malina daju nešto slađi okus. I tako je, u najboljem mogućem stilu, došao kraj mom iskustvu u restoranu na vrhu hotela InterContinental.

B-restaurant zaista je poprište visoke kuhinje i pritom ne mislim samo na činjenicu da se nalazi praktički na krovu Ljubljane. U toplijem dijelu godine čak ćete biti pozvani da sjednete na njihovu terasu, a iz prve ruke mogu potvrditi da ni u unutrašnjosti nećete ostati zakinuti za prekrasan pogled. Moderno je dizajniran s elegantnim potezima. Prostor nudi još jednu atrakciju, a to je otvorena kuhinja, koja gostu omogućuje uvid u rad majstora kuhara.

Da sumiram svoje dojmove, rekla bih da je večera B-restaurantu, više od večere. Ovakvo iskustvo je uvijek holističko iskustvo koje ne ovisi samo o kuharima koji pripremaju jelo, već i ili uglavnom o uigranosti cijelog tima. Od prijema, koji je bio profesionalan, ali u isto vrijeme topao i susretljiv, do savjeta oko odabira jelovnika, usluge, prezentacije jela – domaćin večeri ništa nije prepustio slučaju. Došla sam tamo s velikim očekivanjima, ali otišla sa željom da se uskoro vratim.