Čari hrvatskih i slovenskih jezera

Čari hrvatskih i slovenskih jezera

Plitvička jezera, smještena u središnjoj Hrvatskoj, jedna su od najprepoznatljivih prirodnih znamenitosti u Hrvatskoj i pravi prirodni fenomen. Sastoje se od 16 međusobno povezanih jezera koje povezuju prekrasni slapovi i kaskade. Cijeli kompleks je zaštićen kao nacionalni park i uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine. 

 

Ljetne aktivnosti: Plitvička jezera poznata su po svojim drvenim šetnicama koje omogućuju lako istraživanje parka i divljenje brojnim slapovima. Posjetitelji mogu uživati u slikovitim pogledima, vožnji turističkim vlakićem i čamcima po jezerima. Nacionalni park nudi i brojne pješačke staze koje omogućuju istraživanje prekrasne prirode i promatranje bogate flore i faune. Plitvička jezera su savršena destinacija za ljubitelje prirode, fotografije i mirnog odmora.

 

Naše preporuke: Preporučujemo da za polaznu točku istraživanja odaberete jedinstveni fenomen Baraćeve špilje koje se nalaze svega 20 minuta vožnje od Plitvičkih Jezera i doživite moć prirode. Ovdje ćete pronaći i mnogobrojne pješačke staze na kojima možete pratiti tragove velikih zvijeri kao što su vuk, ris ili medvjed. Ili jednostavno uđete u Speleon u kojem se nalaze ostaci životinja iz ledenog doba koji su pronađeni u Gornjoj Baraćevoj špilji, uživate u predavanju iskusnih vodiča, popijete kavu u društvu lava ili si jednostavno ponesete neki od suvenira na ovo nezaboravno iskustvo.

 


 

Ljetni odmor uz jezera idealan je izbor za mnoge turiste koji traže osvježenje, prekrasne prirodne pejzaže i brojne aktivnosti na otvorenom. Stoga su prave destinacije za opuštanje i uživanje u prirodi. Ovaj put ćemo detaljnije predstaviti već dobro poznata Bledsko i Bohinjsko jezero u Sloveniji te dotaknuti i Rabeljsko jezero, koje se nalazi u Italiji, ali blizu granice sa Slovenijom. Fokusirat ćemo se na karakterističnu kuhinju, a posebno na ljetne aktivnosti. Dodati ćemo i naše preporuke.

 

Bledsko jezero s promjenom režima plovidbe

 

Na Bledskom jezeru je sada zabranjena plovidba i korištenje kajaka, različitih dasaka i sportskih rekvizita na električni ili motorni pogon. Lani je, prema izvještaju portala RTVSLO, na jezeru često bio pravi kaos jer su korisnici SUP-ova ostavljali iste posvuda, što je otežavalo pristajanje pletni (tradicionalni drveni brodovi)  na otoku. Stoga je načelnik općine Bled, Anton Mežan, odlučio promijeniti režim plovidbe. SUP-ovi su na sreću mnogih entuzijasta i dalje dopušteni, no prekršitelji će biti kažnjeni s 600 eura, a ljeti će nadzor na jezeru biti pojačan.

 

Ljetne aktivnosti: Bledsko jezero nudi široku paletu ljetnih aktivnosti. Među najpopularnijima su veslanje, plivanje i vožnja tradicionalnim pletnama do otoka, gdje posjetitelji mogu zazvoniti na crkveno zvono za sreću. Oko jezera vodi slikovita staza, pogodna za šetnje, trčanje i biciklizam, koja omogućuje uživanje u ljepoti prirode. Tu je i mogućnost najma SUP-ova, vožnje čamcima, ribolova i brojnih drugih vodenih sportova. Bledski dvorac nudi povijesne izložbe, vinariju i spektakularan pogled na jezero, dok uspon na Ojstricu ili obližnje brežuljke pruža izvanredne fotografske prilike.

 


 

Naše preporuke: Možete prespavati u hotelu Triglav Bled i probuditi se s pogledom na Bledsko jezero, letjeti avionom ili jedriti tandemom kako biste vidjeli jezero iz ptičje perspektive, a dan završiti gurmanskim uživanjem u Restoranu 1906.

 

Dugo očekivana biciklistička veza između Bleda i Bohinja

 

Izgradnja biciklističke staze između Bleda i Bohinja započela je u jesen 2022. i trebala bi biti dovršena do 2025. godine. Ova staza trenutno nije otvorena jer su građevinski radovi još uvijek u tijeku. Iako neki biciklisti već koriste nedovršenu trasu, to je opasno i službeno zabranjeno, jer staza još uvijek nema sve potrebne sigurnosne elemente i uporabnu dozvolu. Biciklistička veza između Soteske i Bohinjske Bistrice trebala bi biti dovršena još ove godine, no cijela trasa neće biti službeno otvorena prije sljedeće godine.

 

Ljetne aktivnosti: Bohinjsko jezero je raj za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Ljeti posjetitelji mogu uživati u plivanju, vožnji kanuom ili kajakom te SUP-anju po kristalno čistoj vodi. Ribolov je također vrlo popularan jer je jezero bogato različitim vrstama riba. Oko jezera su uređene brojne pješačke staze koje nude prekrasne poglede i mogućnosti za istraživanje prirode, poput pješačenja do vodopada Savica ili uspona na planinu Pokljuka. Ljubitelji adrenalina mogu posjetiti adrenalinski park Bohinj. Vožnja kabinskom žičarom na Vogel nudi prekrasan pogled na jezero i okolne vrhove, dok je zimi to popularno skijalište.

 

 

Naše preporuke: Također možete letjeti jedrilicom iznad Bohinjskog jezera, iskusiti jahanje konja ili posjetiti Vodeni park Bohinj. Što se tiče ugodnih smještaja i vrhunske gastronomije, ističemo Hotel Bohinj i 3-hodni meni s pogledom na Bohinjsko jezero u Residence Triglav.

 

Rabeljsko jezero, popularna lokacija za fotografije na društvenim mrežama

 

Rabeljsko jezero (Lago del Predil) nalazi se na talijanskoj strani Julijskih Alpa, blizu slovenske granice. Jezero je okruženo planinama, što stvara zapanjujuću panoramu i izvrsnu lokaciju za fotografiranje. S površinom manjom od kvadratnog kilometra i dubinom do 50 metara, Rabeljsko jezero je poznato po svojoj kristalno čistoj vodi.

 

Ljetne aktivnosti: Rabeljsko jezero idealno je za plivanje, ribolov i veslanje. Jezero nudi izvrsne uvjete za ronjenje i podvodno istraživanje, jer je voda iznimno prozirna. Okolica jezera pogodna je za biciklizam, planinarenje i penjanje, s različitim stazama koje vode do zapanjujućih vidikovaca.

 

Naše preporuke: Trebali biste iskusiti pogled s površine jezera na SUP-u. Ako dolazite do Rabeljskog jezera iz Kranjske Gore, usmjerit ćemo vas u Triangel Boutique Hotel, koji u šumi Martuljek nudi izvanrednu gastronomiju.

 

Super pokloni za istraživače Opisana jezera pravi su prirodni dragulji koji nude jedinstvenu kombinaciju zapanjujuće prirode, kulturnih doživljaja i široke ponude aktivnosti. Istraživanje ovih jezera idealan je poklon za ljubitelje prirode, aktivnosti na otvorenom i gurmane.