Pripreme za nezaboravno Martinje su već počele!

Pripreme za nezaboravno Martinje su već počele!

Svatko od nas čuo je za veselo Martinje, tradicionalno slavlje kojim obilježavamo prelazak mošta u vino, i koje predstavlja jedan od najvažnijih vinskih blagdana u Hrvatskoj i Sloveniji. Ovaj blagdan ime je dobio po svetom Martinu, zaštitniku vinara i vinograda te već stoljećima predstavlja izvrsnu priliku da na jednom mjestu okupi vinoljupce i ljubitelje dobre hrane iz svih krajeva.

Ovogodišnje Martinje slavi se 11. studenog kada se krsti vino i kada je mlado ovogodišnje vino prvi put dostupno za kušanje. Ovaj pradavni običaj ima duboke korijene u lokalnoj vinogradarskoj tradiciji, posebice na sjeveru, gdje su vinogradari zahvalno slavili svoj trud i izražavali nadu u dobru vinogradarsku sezonu. Ujedno pruža priliku za uživanje u najboljim vinima i autentičnim lokalnim običajima u  Zagorju, Međimurju, Istri, Primorju, Podravini, Slavoniji, Zagrebu i okolici te u Sloveniji gdje se ta slavlja nazivaju – Martinovanje.

U nastavku teksta, otkrij niz raznovrsnih destinacija u Hrvatskoj i Sloveniji koje nude jedinstveno iskustvo nezaboravnog Martinja!

Martinje u srcu Zagorja

Hrvatska, kao država brojnih poznatih vinskih regija i kvalitetnih vina, nudi za svakog ponešto, a gdje bolje dočekati Martinje nego u prekrasnom zagorskom kraju koji je sinonim za ovu proslavu. U podnožju velebnog dvorca Trakošćan smjestio se istoimeni Hotel Trakošćan, koji nudi nezaboravno jesensko iskustvo. Ovdje gosti mogu uživati u šetnji oko slikovitog dvorca Trakošćan te posjetiti obližnje vinograde kako bi iskušali najbolja vina, a u nekom od tri restorana hotela, može se uživati u tradicionalnim jelima, poput zagorskh štrukli i pečenog odojka, koji se savršeno slažu s izborom vrhunskih vina. Proslavi Martinje kako spada, kušaj vrhunska vina i provedi magičan vikend u sjeni najljepšeg dvorca u Hrvatskoj.

Dašak magične Slovenije

Studenom se mnogi vesele upravo zbog Martinja, a Vinski podrum Zlati grič, smješten u Slovenskim Konjicama na prvim padinama Pohorja, idealno je mjesto za proslavu najvinskijeg blagdana godine. Ova vinarija nudi zaista impresivan izbor vrhunske kapljice i gostima pruža mogućnost obilaska vinograda i podruma kako bi se upoznali s procesom proizvodnje vina koji ovdje ima tradiciju dugu 800 godina. Tijekom Martinja, moguće je uživati u brojnim sortama, od degustacije božanstvene crvene frankovke pa do spektakularnog rajnskog i laškog rizlinga koji vladaju među bijelim sortama. Sve ovo, popraćeno je tradicionalnim jelima koja će predstavljati savršenu „točku na i“ ovom odličnom jesenskom danu.

Bajka na istoku

U srcu Baranje smještena je Vinarija Josić, koja nudi izvrsna vina i nezaboravno iskustvo Martinja. Ovdje se može ne samo prošetati kroz prekrasne vinograde, već i posjetiti vinski podrum u kojem se odvija čitav proces proizvodnje vina. Vinarija Josić ističe se vinima poput chardonnayja, baranjskog šilera i cuveea, a posebno je poznata po svojim vrhunskim crnim vinima, koja se savršeno slažu s tradicionalnim baranjskim jelima kao što su fiš paprikaš i kulen. Tijekom Martinja, ova vinarija organizira posebne degustacije vina s notama crnog voća, boje rubina i privlačnog okusa koji će te odvest u neki drugi svijet. Osim elegantnih, ukusnih vina, goste ovdje očekuju najbolji specijaliteti od divljači za gastronomsko iskustvo kakvo se pamti!


Vinska rapsodija slavonske ravni

U idiličnom kraju nedaleko od Slavonskog Broda, u jednoj od najznačajnijih vinarskih regija kontinentalne Hrvatske, smješteni su fenomenalni Stupnički dvori. U slikovitom naselju Brodski Stupnik u samom srcu Slavonije, jedinstvenu gastro-enološku cjelinu čine hotel, vinarija i restoran poznat po svojoj autentičnoj kuhinji koja se temelji na lokalnim sastojcima, koji zajedno posjetiteljima pružaju vrhunsku ponudu i nezaboravan užitak za sva osjetila. Prepusti se ovog Martinja najboljim gastronomskim užicima i iskusi pravi gurmanski doživljaj restorana Stupnički Dvori uz tradicionalnu slavonsku hranu i vrhunska vina vinarije Galić.

Plemenitost, tradicija i ljubav na slovenski način

U Kogu, na padinama prekrasne vinske regije Ljutomer-Ormož, gdje se na teškom glinenom tlu rađa vrhunsko grožđe, slovenska obitelj Hlebec već tri generacije marljivo uzgaja preko 40.000 dragocjenih loza – chardonnaysauvignon, rizling, muškat, ottonel, laški rizling i tradicionalni šipon. Gosti se nakon martinjske degustacije nekog od izvrsnih vina mogu povući na počinak u jednoj od 17 ugodnih soba ovog seoskog gospodarstva, a drugi dan im je na raspolaganju mnoštvo sadržaja. Naime, u blizini su brojne mogućnosti za izlete, biciklizam, planinarenje, sezonsko branje gljiva, jahanje, šetnju po vinskoj cesti, a najbliže toplice udaljene su tek 15 km zbog čega je ovo idealna destinacija za čarobno Martinje!


Iskustva za pamćenje

Martinje predstavlja jedinstvenu priliku za istraživanje bogate vinske baštine Hrvatske i Slovenije te uživanje u najboljim vinima i tradicionalnim jelima. Od šetnji kroz vinograde i obilaska vinskih podruma do degustacija vrhunskih vina i gastronomskih večera, Martinje nudi bezbrojne nevjerojatne mogućnosti za uživanje u kulturi, hrani i vinima.

Upravo zato, ove godine postani dio tradicije ili stvori vlastitu i provedi najljepše trenutke u predivnom društvu odabirom nekih od najboljih SelectBox poklon paketa koji ti donose odličnu lepezu vrhunskih vinskih doživljaja i najboljih vina za svaku prigodu.

Pripremi se za nezaboravno Martinje već sada, pokloni nešto jedinstveno, osjeti dašak autohtonosti i proslavi život na najbolji način. Jer upravo je vino sunčeva svjetlost zarobljena u vodi, stoga pokloni u ove tmurne jesenske dane djelić ljeta i sunca!