Stancija San Antonio - Otkrij čaroliju nastanka vrhunskog maslinovog ulja

Stancija San Antonio - Otkrij čaroliju nastanka vrhunskog maslinovog ulja

S dolaskom ljetnih mjeseci počinju tjedne migracije prema hrvatskoj obali, gdje obećanje osvježavajućeg povjetarca i azurno plavog mora, gotovo zavodljivo primamljuje te nudi priliku za predah od užeglog asfalta.

Upravo smo se zato nedavno zaputili put magične Istre, točnije simpatičnog Vodnjana, te pritom odlučili iskoristiti priliku ne samo rashladiti se, već i opskrbiti uvijek odličnim istarskim maslinovim uljem. Iz tog razloga, obilazak Vodnjana je uključivao i posjet Stanciji San Antonio gdje se na jadranskom suncu, vjetru i soli, uzgajaju autohtone istarske sorte maslina kao što je Istarska bjelica, Buža ženska vodnjanska i dr.

Tradicija stara stoljećima

Iza naziva San Antonio nalazi se bračni par Marijan i Marina Marjanović, čija priča započinje 2008. godine kada osnivaju ovu vrhunsku uljaru utemeljenu na marljivom radu i tradiciji. U njihovom masliniku koji broji 7000 stabala domaćih sorta, nalaze se masline koje na istarskom području uspijevaju stoljećima te svojim prepoznatljivim okusom i mirisom oplemenjuju jela već generacijama.

Upravo zahvaljujući ovoj tradiciji i autohtonosti te posebnoj brizi oko svakog stabla, u ovoj stanciji mogu se pohvaliti fantastičnim maslinama prilagođenim upravo tom području. Sve ovo je rezultiralo time da je Stancija San Antonio postala prepoznatljiva u svijetu, a njihova ulja visoko cijenjena o čemu uostalom i svjedoče mnogobrojne nagrade koje im krase zidove.

Kako nastaje čarolija maslinovog ulja?

U sklopu našeg obilaska uljare, simpatična gospođa Marina Marjanović nam je u nekoliko rečenica objasnila čitavu proceduru proizvodnje. Naime, s obzirom na to da se nismo nikada susreli s konačnim procesom proizvodnje ovog ulja, ispostavilo se kako je naša predodžba o nekakvom dugotrajnom završnom postupku...bila zapravo mit.

Naime, čitav postupak traje između 30 i 40 minuta, a provodi se tako se masline melju i pretvaraju u pastu od koje se naposljetku dobiva maslinovo ulje. Proizvedeno ulje se potom filtrira i drži u inoks spremnicima pod dušikom na optimalnoj temperaturi koja se kreće između 15 i 20 stupnjeva i zbog kojeg će ulje ostati svježe i spremno za konzumaciju. Zanimljivost je kako kao nusproizvod procesa nastaje komina koja se deponira i nakon nekoliko godina služi za daljnji organski rast i uzgoj maslina. Višak vode koji je nastao u procesu proizvodnje se, pak, koristi za navodnjavanje maslinika, a odvojena koštica masline pretvara se u pelete te koristi kao grijanje za cijelu uljaru. Sve ovo zapravo čini čitav proces u potpunosti ekološkim i održivim, na što su posebno ponosni u ovoj obiteljskoj uljari.

Degustiranje poput pravih profesionalaca

Nakon što smo saznali sve o tome kako se ulje proizvodi, trebalo je isprobati završni proizvod što mogu učiniti svi koji posjete ovo mjesto. Degustacija maslinovog ulja pružila je stoga priliku da se osjećamo kao vrhunski profesionalci pri čemu smo ocjenjivali okus i miris ulja (i doznali kako se boja ulja nikada ne ocjenjuje).

Ulje degustiramo u maloj čašici (mogu se koristiti i one za rakiju) pri čemu se rub prekriva s jednom rukom, a s drugom se podnožje čašice trlja kako bi se ulje ugrijalo i oslobodio jedinstven miris. Malo ulja potom stavimo u usta, provučemo ga kroz usnu šupljinu uz dodatak zraka, promatramo na koji način se okus razvija na jeziku i nepcu te potom progutamo. Pričekajmo malo i kroz pet do deset sekundi osjećamo u grlu svu puninu i arome pojedine vrste. Jedan od načina na koji se može prepoznati zaista kvalitetno maslinovo ulje koje nema nikakvih aditiva i primjesa te koje nije rafinirano, je ukoliko nakon konzumacije ulja na nepcu ne osjećamo nikakvu masnoću te ako ne osjećamo težinu i slabost u želucu.

Ekstra EKSTRA djevičansko maslinovo ulje

U Stanciji San Antonio svaka maslina je ručno ubrana, pri čemu se nakon branja zapravo proizvode četiri posebne mono sorte koje daju između 9 i 14 litara ulja na sto kila maslina. Miks sorta ulja koji je zapravo mješavina više monosorti, daje, pak, između 15 i 22 litara ulja. Naši ljubazni domaćini pritom naglašavaju kako vrhunska kvaliteta ulja znači da svi oni koji kušaju njihove proizvode zapravo konzumiraju ekstradjevičanska ulja koja svojim okusima, mirisima i blagodatima za zdravlje, naprosto oduševljavaju. Karbonaca, Buža ženska vodnjanska, Leccino, Istarska bjelica, Miks San Antonio ulje.


Ekologija, ljubav prema poslu i nagrađivano maslinovo ulje

Stancija San Antonio svoju čitavu proizvodnju ulja temelji na održivom i ekološkom modelu koji uključuje korištenje svih elemenata masline koji ulaze u proces proizvodnje i njihovu ponovnu iskoristivost. Ujedno ih izdvaja optimalan način skladištenja maslinovog ulja koje se filtrira i zahvaljujući kojem ulje ima rok trajanja do dvije godine od proizvodnje.

A o kvaliteti njihovog ulja, bez imalo sumnje svjedoči drugo mjesto za najzdravije maslinovo ulje, osvojeno na natjecanju u Madridu. Naime prethodno smo spomenuli kako se radi o ekstra ekstra djevičanskom ulju, no nismo naglasili kako je ono zapravo prepuno antioksidansa te ga karakterizira visoka razina polifenola koji u ekstra djevičanskom maslinovom ulju igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sustava - poboljšavaju funkciju arterija i snižavaju krvni tlak te smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanih bolesti i moždanog udara.

Osim nagrade u Madridu, zidove stancije ujedno krase zlato i srebro s međunarodnog natjecanja ekstradjevičanskih ulja u Tokiju, ˝NYIOOC˝ u New Yorku, 2017., potom tri zlatne nagrade na natjecanju ˝Expo˝u Milanu 2013. godine kao i tri zlatne nagrade i jedno srebro na svjetskom natjecanju maslinovih ulja ˝NYIOOC˝ u New Yorku iz 2013. koji nam neosporno potvrđuju izvrsnu kvalitetu brenda.

Jedinstveno iskustvo za pamćenje

Na završetku divnog ljetnog dana ispunjenog okusima i mirisima maslina, zaključili smo kako je bilo istinsko zadovoljstvo provesti vrijeme u društvu osoba koje s tolikim žarom i strašću vjeruju u ono što rade. Nimalo zato ne čudi što je rezultat njihovog neumornog angažmana, vrhunsko maslinovo ulje za koje stvarno vrijedi izjava velikog grčkog pjesnika Homera – tekuće zlato koje čuva zdravlje!

Stoga, ako je netko od obitelji ili prijatelja ljubitelj maslinovog ulja ili će to tek postati, ne oklijevaj već pokloni zanimljiv obilazak i vrhunsku degustaciju organskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja uz koju dolazi poklon paket od 4 monosortna ulja te izvrsni San Antonio miks.

Pokloni izvrsnost, razgali nepce fantastičnim okusima Istre te daruj iskustvo za pamćenje! Zato ne čekaj i pripremi nekom od najmilijih fantastično iznenađenje već sada, za još više korisnih informacija o čarobnim SelectBox poklon paketima, dovoljno je kliknuti ovdje.