Zima miriše na kuhano vino

Zima miriše na kuhano vino

Postoji li išta ugodnije od čaše toplog napitka koji vas u hladnom zimskom danu grije više od ičega drugog? Na vama hoćete li posegnuti za šalicom mirisnog biljnog ili voćnog čaja, možda vrućom čokoladom ili čašom kuhanog vina. Međutim, sa sigurnošću možemo reći da je zimi kuhano vino najpopularnije među odraslima. Dakle, ako ste jedni od onih koji jedva čekaju sezonu kuhanog vina, onda će vam ovo sigurno biti zanimljivo štivo. Za kraj vas čak čeka i recept s kojim ćete ga lako pripremiti i sami kod kuće.

Kuhano vino, popularno i u inozemstvu i kod nas, piće je koje ne nedostaje ni na jednom adventskom sajmu. Riječ je o alkoholnom piću na bazi vina obogaćenog šećerom, kriškom naranče i svečanim začinima poput cimeta i klinčića. Može se poslužiti hladno ili toplo, ali zimi je topla verzija najbolja jer nas ugodno grije. Prema tradiciji, kuhano vino pilo se prije Noći vještica i oko Božića. Priprema ovog popularnog pića svugdje je manje-više ista, razlike su samo u izboru vina. Često se događa da ljudi za kuhano vino izaberu vino lošije kvalitete, no potrebno je znati da konačni rezultat ovisi i o kvaliteti samog vina. Začini su samo dodatak, a ne nešto što će prikriti loš okus vina.

Kažu da se navika pijenja kuhanog vina razvila u planinskim područjima Europe, gdje se ovaj topli napitak pio tijekom dugih hladnih večeri. Kroz povijest se ovaj običaj proširio po cijeloj Europi pa se i danas pojavljuje u ovakvim i drugačijim verzijama. Izvorna receptura predviđa korištenje crnog vina, no s vremenom se u pripremi kuhanog vina ponegdje ustalila uporaba bijelih vina, posebice u dijelovima Italije i Njemačke.

Danas smo nekako navikli da se kuhano vino priprema i poslužuje na raznim sajmovima i zabavama, a ovo toplo piće, inače pod drugim imenima, postoji gotovo svugdje u Europi. U Njemačkoj je poznat kao glühwein. Crno vino, začinjeno štapićima cimeta, anisom, šećerom i kriškama citrusa, a ponekad se dodaje i mahuna vanilije ili rum. U nekim dijelovima Njemačke umjesto klasičnog vina koriste dosta voćnih vina, poput vina od borovnice ili trešnje.

U skandinavskim zemljama poznat je kao glögg ili gløgg. U Francuskoj je kuhano vino poznato kao vin chaud, u Nizozemskoj ga zovu bisschopwijn ili biskupsko vino, a popularno zimsko piće može se pronaći i u mnogim drugim dijelovima svijeta. Sama priprema, ruku na srce, nije nimalo zahtjevna. Trebat će vam naravno crno vino kao glavni sastojak i dodaci – šećer, cimet, kardamom, đumbir, klinčići i gorka naranča.

Po želji se možete poigrati i s drugim okusima, poput votke ili rakije. Važan faktor u kuhanju vina je temperatura posluživanja. U nekim dijelovima južne Europe prilično je uobičajeno da se kuhano vino posluži hladno ili kao aperitiv, što znači da se skuha dan prije, a zatim ostavi da odstoji u hladnjaku do upotrebe. Priprema je zaista jednostavna, a vaš će stan i dalje zadivljujuće mirisati.

S obzirom na to da je kuhano vino popularno zimsko piće u mnogim zemljama, postoje i brojni recepti za njegovu pripremu, a svi se baziraju na manje-više istoj osnovi. Osim odabira najprikladnijeg vina, posebnu pozornost treba posvetiti fermentaciji koja može biti duga ili kratka. Fermentacija je zapravo kontrolirana količinom alkohola u napitku. Kod dugotrajnog kuhanja moramo paziti na dodavanje šećera i ostalih sastojaka. Vino je također najbolje kuhati duže i na nižoj temperaturi te uz stalno miješanje postupno dodavati šećer i druge začine. Najčešći sastojci koje dodajemo u kuhano vino su klinčići, cimet, anis, muškatni oraščić i neki drugi koji ovise o osobnim željama. U kuhano vino često se dodaju kriške naranče ili limuna.

Kako napraviti ukusno mirisno kuhano vino:

Za pripravo boste potrebovali:

• 1 litra crnog vina

• 0,5 litara vode

• 200 g smeđeg šećera

• 10 klinčića

• 2 štapića cimeta

• 2 naranče

• rum (po ukusu)

Priprema kuhanog vina oduzet će vam 20 do 30 minuta. Najprije dobro operite naranče i narežite ih na kolutiće, a zatim zabijte klinčiće u koru. Zatim se kriške naranče stave u lonac, te se zalije vinom i vodom. Dodajte dvije staklenke ruma, šećer i cimet. Zatim kuhajte na srednjoj vatri do vrenja, a zatim kuhano vino odložite i ulijte u čaše ili šalice. Ukrasite kriškama naranče i uživajte u eksploziji aromatičnih okusa.