Biseri hrvatske Istre

Biseri hrvatske Istre

Nezaboravna Istra jedna je od onih destinacija koje uvijek iznova oduševljavaju svojim simpatičnim gradićima i selima, skrovitim zakutcima, šarmantnim običajima, izvrsnim gastronomskim delicijama te vrhunskim gostoprimstvom. Naš najveći poluotok i perjanica hrvatskog turizma, već desetljećima usavršava svoju ponudu genijalnih doživljaja i vrhunske usluge koja jamči svim gostima i posjetiteljima, prvoklasan doživljaj. Ispratite hladnu zimu i dočekajte prve vjesnike proljeća na nekoj od izuzetnih istarskih lokacija već danas!

Naime, među raznovrsnim SelectBox poklon paketima, baš će svatko pronaći ponešto za sebe u savršenoj ponudi doživljaja, destinacija i zabavnih iskustava. Također nudimo širok spektar genijalnih sadržaja s novim SXP1 doživljajima, pri čemu će na svoje doći oni koji su zaljubljenici u gurmanske delicije, adrenalinske avanture, luksuzno tetošenje i istraživanje novih mjesta, i koji mogu pronaći upravo savršeno iskustvo kako bi na najbolji način mogli doživjeti mnogobrojne adute kojima predivna Istra raspolaže. 

Suvremena istarska bajka u starinskom ruhu 

Po mnogima jedan od najljepših i najpitoresknijih gradića u Istri, Motovun već desetljećima oduševljava posjetitelje, a divan panoramski pogled koji se pruža s jednog od najljepših istarskih vidikovaca prema unutrašnjosti „hrvatske Toskane“, ostavlja bez daha apsolutno svakog. Njegova srednjovjekovna atmosfera i šarene fasade, samo su neki su od razloga zašto ćete se zaljubiti na prvi pogled. Otkrijte novi eklektični, suvremeni design hotel u srcu srednjovjekovne Istre pod nazivom Roxanich Wine & Heritage Hotel. Ukoliko ste poput mene, oduševit će vas izvrsna pozicija jer hotel se nalazi na obronku brda u sjeni starog Motovuna, s pogledom na uistinu spektakularni pejzaž doline rijeke Mirne koja izgleda bezvremenski. 

Uživajte u zadivljujuće dizajniranom smještaju 32 sobe i apartmana koji čine izrazitu mješavinu starog i suvremenog stila, s čuvenom talijanskom estetikom 60-ih u kombinaciji s elementima koji odražavaju bogatu baštinu Istre, kušajte autohtonu plemenitu kuhinju temeljenu na namirnicama uzgojenim u neposrednoj blizini i svratite na degustaciju božanstvenih vina, kao što je primjerice Roxanich Bordo čije crne začinske note razgaljuju nepce, u izvrsnom restoranu bistronomskog stila. 

Čitavo vrijeme, na usluzi vam je osoblje koje na autentičan istarski način pokazuje koliko ste važni i cijenjeni kao gost te vam daje do znanja da će se o vašem opuštanju, udobnosti i zadovoljstvu pobrinuti na najbolji mogući način. Zakoračite u atmosferu apsolutnog uživanja, opustite se u izvrsnoj wellness oazi uz tursku kupelj i neka vam ovo bude baza za istraživanje jedinstvenih istarskih iskustava. 

Izvan samog grada, čekaju vas nepregledna polja lavande, koja ostavljaju bez riječi. Kako biste iskusili vrhunski dan, potrebno je samo “izgubiti se” u čistoj prirodi obližnjih Istarskih toplica, otkriti najljepše vizure uz izuzetno adrenalinsko paragliding iskustvo koje može potrajati satima ili prošetati se stazom Parenzana koja spaja Motovun, Buje i Grožnjan u svojevrsnu ogrlicu istarskih bisera koji oplemenjuju predivnu prirodu. Istarski kažuni i autentično raslinje savršena su nadopuna ovom ambijentu koji potiče da odvojite malo vremena i uživate u ljepoti krajolika. Tu su naravno i tartufi koji su oduvijek bili cijenjeni zbog svoje iznimne kvalitete i stoga se smatraju najfinijom delicijom koja ima potencijal transformirati čak i najjednostavnije jelo u pravu senzaciju za naša osjetila. Motovunska šuma, smještena nedaleko od srednjovjekovnog Motovuna, jedno je od najvećih prirodnih staništa tartufa u svijetu te zbog toga privlači brojne turiste i gurmane koji žele isprobati svoje vještine u lovu na tartufe. 

Panoramske vizure koje oduzimajo dah

Osim prethodno navedenih zanimljivosti u ovoj, jednoj od najljepših malih urbanih sredina povijesne Europe, nalazi se najduže istarsko stubište sa čak 1052 stepenice koje vodi do vrha 277 metara visokog motovunskog brijega i njegovog glavnog venecijanskog gradskog trga okruženog građevinama iz mletačkog razdoblja. Prolazeći kroz stara gradska vrata, ugledat ćete Hotel Kaštel, smješten u palači Pollesini iz 17. stoljeća koja je jedna od najviših građevina u ovom predivnom gradu ograđenom moćnim zidinama. U toploj i domaćih atmosferi ovog obiteljskog hotela isprepliću se tradicija, ugodan ambijent i komfor šarmantnih soba u kojima ćete bez sumnje slatko zaspati. Od trenutka dolaska u njihove prostore do trenutka polaska kući nakon dugog dana tetošenja u saunama i bazenima s prekrasnim pogledom na istarsku panoramu, osoblje je ostalo ljubazno, uslužno i profesionalno. Odličan restoran koji poslužuje istarski pršut i sir te jedinstvena jela od tjestenine, divljači, istarskoga goveda – boškarina uz vrhunska istarska vina, oduševljava jedinstvenim okusima. 

Ako ste prvi puta u posjetu Motovunu kao ja, mobitel nećete spremiti do povratka u hotel jer gradska vrata s kulom, renesansna palača, gradska loža, župna crkva sv. Stjepana, crkvice Madonna dei Servi i Madonna delle Porte, srednjovjekovni raspored ulica, gradski spremnik i mnogi grbovi na pročeljima zgrada koji svjedoče o njegovoj bogatoj prošlosti, savršen su ulov za svakog fotografa amatera. Naime, osim samog grada, položaj i krajolik Motovuna čine ga jednim od najljepših starih gradova na Mediteranu oko kojeg se u svim se smjerovima šire vinogradi, u kojima se uzgaja grožđe poznatih sorti istarskih vina teran i malvazija.

Ovaj kraj također obiluje zanimljivim legendama koje kažu da su u davnim vremenima u dolini rijeke Mirne, živjeli divovi. Bili su toliko veliki da su mogli između gradova na brežuljcima nad Mirnom, predavati jedan drugome alate i veliko kamenje. Mnogo godina kasnije, kad su Istru naselili i obični ljudi, divovi su počeli nestajati, no kroz legende i priče Vladimira Nazora, pamtimo motovunskog diva po imenu Veli Jože, diva toliko velikog i jakog da je mogao tresti zvonik crkve u Motovunu golim rukama. Osim divova, ako je vjerovati alternativnim znanstvenicima, upravo se ovdje sijeku čak tri energetska zemljina meridijana, nazvana zmajeve brazde. To čini Motovun najsnažnijim izvorištem pozitivne energije u Istri i može objasniti zašto će vas pozitivni osjećaji i dobre vibracije preplaviti prilikom samog dolaska u grad.

Sanjivi zvuk mora na najromantičnijoj istarskoj destinaciji

Uz samu obalu Jadrana, smjestio se jedan od onih gradova u koji, bez obzira koliko puta ga posjetili, rado ponovo dolazite. Riječ je, naravno, o neodoljivom Rovinju. Uživanje u šetnji njegovim šarenim ulicama koje obiluju skrivenim iznenađenjima, najbolji gastro trenuci u restoranima koje krase Michelin zvjezdice kao što su Agli Amici i restoran Monte te ispijanje kave na sunčanim terasama u magičnom ambijentu starog grada, oduševit će svakoga kome je potreban odmor i mir za dušu. Gradom dominira veličanstvena crkva sv. Eufemije koja svojim elegantnim baroknim tornjem, nadaleko poznatim sarkofagom i bogatom unutrašnjošću, naprosto mami posjetitelje. Ako niste sigurni kakvo vrijeme vas očekuje, samo podignite pogled prema kipu na vrhu tornja koji se nalazi na pokretnom postolju i okreće kako zapušu vjetrovi. Kada je nevrijeme, gleda ravno u ulicu Grisiju, a kada gleda prema Valdibori, bit će promjenjivo. Ljubitelji aktivnosti na otvorenom nikako ne smiju propustiti jednu od najvećih rovinjskih atrakcija, park šumu Zlatni rt. Ovaj predivan prostor, idealno je mjesto za razne sportske aktivnosti kao što su trčanje, vožnja biciklom i tjelovježba, a stari kamenolom pretvoren je u raj za ljubitelje slobodnog penjanja. Sam Rovinj je odlično povezan s obližnjim mjestima Bale i Kanfanar te premrežen mnogobrojnim biciklističkim stazama koje su namijenjene ležernoj vožnji, a koju mogu voziti rekreativci i obitelji s djecom. 

Sasvim je jasno kako je za posjeta jednom ovakvom maestralnom gradu, potrebno odsjesti na jednako tako predivnom mjestu, te svim gostima iz tog razloga uvijek rado preporučujem hotel Vilu Valdibora. Ovaj hotel idealno je mjesto svima koji odvajaju premalo vremena za sebe i trebaju potpuno isključivanje od svakodnevnih obaveza i briga.

Uslužno osoblje, dočekati će svakog gosta s gostoljubivošću i ljubaznošću, a njihovi maseri i kozmetičari pobrinut će se za vašu udobnost i pripremiti nezaboravne tretmane po vašoj mjeri. Hotel obiluje raznim dodatnim sadržajima kao što su finska sauna, turska kupelj, hidromasažna kada i teretana, a doznao sam kako fantastičan hotelski restoran poslužuje slasne doručke za najbolji početak dana. 

Hotel obiluje raznim dodatnim sadržajima kao što su finska sauna, turska kupelj, hidromasažna kada i teretana, a doznao sam kako fantastičan hotelski restoran poslužuje slasne doručke za najbolji početak dana.

Istražite grad i njegovu predivnu okolicu i dajte se u potragu za potonulim otokom Cissa i otkrijte legendu o“ hrvatskoj Atlantidi“, posjetite neki od 14 pitoresknih otoka i hridi rovinjskog arhipelaga, razgledajte rimske ruševine, uživajte okruženi zidinama Dvigrada ili posjetite jedno od najljepših prirodnih bogatstava Istarskog poluotoka, Limski zaljev.

Otkrijte brojne pećine i doživite bogat i raznolik biljni pokrov od zimzelene do listopadne šume u kojoj obitavaju četveronožni stanovnici kao što su divlje svinje, lisice, jazavci te poneka srna. Na vama je samo da učinite taj prvi, najvažniji korak i saznate već danas zbog čega već godinama Rovinj ponosno nosi titulu najromantičnijeg istarskog grada.

Zagrebite ispod površine i uronite u čaroliju istarskog poluotoka, upoznajte se s raznovrsnim SelectBox poklon paketima i doživite široku lepezu genijalnih sadržaja s novim SXP1 doživljajima koji jamče vrhunsko iskustvo uz pregršt lijepih sjećanja. Pritom ne zaboravite, ne kaže uzalud stara japanska mudrost: „Dobra sjećanja nose naš život.“