Vodič za totalnu vinsku avanturu

Vodič za totalnu vinsku avanturu

Ako si entuzijastičan ljubitelj vina, cilj ti je doznati više o vinima i njihovom posluživanju te želiš doživjeti vinsku avanturu – onda definitivno nastavi čitati. Jer iako mnogi od nas misle kako su stručnjaci za vino, istina je da rijetki zaista znaju cijeniti i uživati u zlatnoj kapljici.

Za početak, važno je vino poslužiti na pravoj temperaturi. Bijela vina se najbolje poslužuju rashlađena na temperaturi od 8 do 10 stupnjeva, dok se crna vina poslužuju na temperaturi od 15 do 18 stupnjeva. Osim temperature, važno je i pravilno otvoriti bocu vina. Prije otvaranja, bocu treba obrisati od prašine i suhog materijala te nakon otvaranja, pustiti da vino malo odstoji u boci. Kada je pak u pitanju odabir čaša, uvijek se preporučuje držati pravila "manje je više". Dakle, vino nikada ne poslužujemo u prevelikim čašama, jer to može umanjiti njegov okus i aromu. Za bijela vina, preporučuje se koristiti tanje staklene čaše, dok se za crna vina sugeriraju malo šire čaše kako bi svaki aspekt vina došao do izražaja.

I tek tada dolazimo do najboljeg djela – degustacije i isprobavanja. Pravilo je da kada degustiraš vino, prvo ga zamiješaj u čaši kako bi se dobro prozračilo i potom primi čašu za donji dio te pomiriši i pokušaj identificirati arome. Konačno, okusi vino i pokušaj osjetiti sve različite okuse i teksturu. I najvažnije, nemoj ga iskapiti. Umjesto toga, degustiraj ga gutljaj po gutljaj, dopusti da ti zabavi nepce i potakne osjetila jer jedno je sigurno - baš svako vino ima priču koju ti želi ispričati!

Odlično, sada znaš kako pravilno poslužiti, prepoznati arome i note te uživati u vinu. Samo ostaje pitanje kuda poći, što od izvrsnih vina isprobati i gdje upotrijebiti svoje novostečeno znanje za totalnu vinsku avanturu? Srećom, ne trebaš tražiti nadaleko i naširoko jer Hrvatska nudi bogatu ponudu fantastičnih vina koja će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Domaći ljudi često zaboravljaju kako Hrvatska ima više od 300 autohtonih sorti grožđa, što nas čini idealnom destinacijom za ljubitelje vina koji žele istražiti raznorazne okuse i arome.

Wine tasting

Iz tog razloga, uopće ne iznenađuje podaci i istraživanja koja ukazuju kako su Hrvati među najvećim vinopijama u Europi i svijetu s preko 40 litara popijenog vina po glavi stanovnika. Tako je američki Wine Institute, prije nekoliko godina izbacio podatke koji smještaju Hrvatsku u top 5 zemalja Europe po količini konzumiranog vina. Uostalom, kako i ne bi kada baštinimo tradiciju uzgoja koja seže još u vrijeme starih Grka i Rimljana. Dodajmo tome kako se osim tradicijom, Hrvatska može pohvaliti svojim raznolikim klimatskim i geografskim uvjetima, a rezultat toga su različite vinske regije koje nude vrhunska vina s karakterističnim okusima, aromama i bojama.

Tako, primjerice, magična Istra ima neke od najboljih vina u Hrvatskoj koja u kombinaciji s predivnom gastronomskom ponudom, predstavljaju idealnu destinaciju za totalnu vinsku avanturu. Nimalo ne čudi, stoga, što je jedna od najpoznatijih vinarija u Hrvatskoj vinarija Cattunar koja se nalazi upravo u Istri.

 

Smještena na samo pet kilometara od mora, ova vinarija proizvodi neka od najboljih bijelih vina u Hrvatskoj, poput Malvazije i Muškata. Možeš posjetiti vinariju i degustirati vina ili se pridružiti organiziranim turama koje uključuju obilazak vinarije gdje ćeš imati priliku naučiti sve o tajnama proizvodnje vrhunskih vina. Zato, iznenadi već danas dragu osobu degustacijom vina autohtonih istarskih sorta te zajedno doživite jedinstvenu priču o projektu “Četiri zemlje“ i terroiru zapadne Istre.

Na kontinentu se pak može pronaći čarobna Moslavina koja je domaćin nekim od najboljih vinarija, imanja i domaćinstava u Hrvatskoj, koji proizvode vina po tradicionalnim metodama. Jedno od njih je pitoreskno imanje obitelji Kezele koje svojim gostima nudi idiličnu večeru u pet sljedova sparenu s odličnim buteljama domaćeg vina. Pritom je nevažno voliš li bijela, crna ili rose vina, jer Moslavina sa svojom raznolikom klimom i tlom omogućuje proizvodnju različitih stilova vina, od svježih i voćnih bijelih vina do strukturiranih i bogatih crvenih vina. Stoga, ako tražiš nešto novo i zanimljivo za isprobati, želiš se u najljepšem društvu prepustiti najfinijim okusima i mirisima, preporučujem ti da već danas istražiš ovaj predivni dio Hrvatske.

Ako tražiš novo i uzbudljivo iskustvo okusa, ne traži dalje od baranjskih vina! Baranja, poznata po svom bogatom krajoliku i prekrasnim vinogradima, ima mnogo toga za ponuditi svima koji traže nešto drugačije. Uz razne sorte grožđa, kao što su Graševina, Chardonnay, Merlot, Cabernet sauvignon i mnoge druge, baranjska vina nude bogatstvo okusa i mirisa koji će sigurno zadovoljiti tvoja osjetila. Iz tog razloga, nemoj čekati, već iskusi mjesto na kojem se okupljaju vrhunska vina i baranjski specijaliteti u restoranu vinarije Josić. Doživi istinsku čaroliju stotinama godina stare priče o baranjskim surducima, uz autentična jela koja će te svojim okusom i neodoljivim mirisom natjerati da se ponovno vratiš. Upoznaj baranjsku kulturu na najbolji način, uživaj, veseli se i stvori najljepša sjećanja!

Nema kraja vinskoj avanturi

Uz pravilnu temperaturu, čašu i degustaciju, uvijek je dobra preporuka da uživaš u prvoklasnim hrvatskim vinima u društvu prijatelja ili obitelji. Baš zato ne propusti priliku da zajedno istražite jednu od najuzbudljivijih vinskih regija u Hrvatskoj i svijetu – zlatnu Slavoniju. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina dugogodišnja su tradicija na ovom području, a odlični vinski podrumi i vinarije odišu toplinom i gostoljubivošću. Jedno od takvih mjesta, upravo je Vinarija Galić koja svojim gostima omogućuje degustaciju izvrsnih vina uz miran i opušten obilazak, impresivnog vinograda. Smještena nedaleko od Papuka, najveće planine u Slavoniji koja je ujedno i zadivljujući park prirode, ova vinarija omogućava pogled u svijet izvanrednih aroma i prepoznatljivih okusa. Vidimo se u Slavoniji, na čaši odličnog vina!

I za kraj, ne propusti priliku istražiti različite vrste vina u srcu Zagreba, na tek nekoliko minuta lagane šetnje od Trga bana Jelačića gdje te čeka renomirani Bistro Agava. Ovaj prvoklasni restoran, nudi genijalan doživljaj najbolje gastro pustolovine od 5 slijedova uz sljubljivanje vrhunskih vina koja će te ostaviti bez teksta. Možeš iskušati vina od autohtonih sorti grožđa, kao što su Plavac Mali, Malvazija, Graševina i mnoge druge kojima njihova bogata vinoteka obiluje. Njihovi sommelieri su pravi stručnjaci u svom poslu i rado će ti pomoći odabrati savršeno vino koje će se najbolje slagati s odabranim jelom. Dođi, opušteno uživaj na “zelenoj terasi” i otkrij neponovljiv šarm restorana koji se nalazi na kultnoj Michelin listi preporuka i u kojem ćeš doživjeti najbolju vinsku avanturu.

Sigurni smo da smo te ovim zanimljivim opisima inspirirali i kako te je naš vodič za totalnu vinsku avanturu zaintrigirao. Upravo zato, već danas kreni u pustolovinu života, a za još više odličnih prijedloga posjeti našu stranicu i priušti si iskustvo za pamćenje!

Oduševi se šarolikim izborom nekih od odličnih SelectBox poklon paketa ili iznimno pomno odabranih SXP1 iskustava koja uveseljavaju, iznenađuju i oduševljavaju. Jer izbor impresivnih gastronomskih, wellness, zabavnih i romantičnih doživljaja, zaista je širok.

Stoga, zaboravi materijalno i pokloni jedinstveno iskustvo koje možeš proživjeti uz genijalne nove SXP1 doživljaje namijenjene svim onima koji su željni iskusiti totalnu vinsku avanturu. Odvoji nekoliko trenutaka i začini svoj život novim iskustvima, isprobaj nove doživljaje, iskusi filmsku romantiku uz najdražu osobu te doživi luksuz uz prstohvat elegancije za najspektakularniji gastronomski provod ove godine.