Zbogom zimo, pozdrav proljeće - fantastične aktivnosti na otvorenom

Zbogom zimo, pozdrav proljeće - fantastične aktivnosti na otvorenom

Dugi i hladni zimski mjeseci uskoro su iza nas, što znači da napokon možemo izaći van i uživati u raznim adrenalinskim aktivnostima na otvorenom. Tijekom zime, mnogi od nas upali su u naviku sjedenja u zatvorenom prostoru, gledanja televizije ili druženja s prijateljima unutar četiri zida. No takve navike su zapravo vrlo štetne za naše zdravlje, a osjećaj umora ili bezvoljnosti koji ih prati, nam se zna prikrasti da ga niti ne primijetimo.

Cjelodnevno sjedenje za stolom ili na kauču, može dovesti do lošeg držanja tijela, bolova u leđima, smanjene fleksibilnosti te čak povećanog rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. Baš zato je dolazak proljeća idealno vrijeme da se ponovno aktiviramo i započnemo kretati!

Proljeće nam donosi brojne mogućnosti za uživanje u adrenalinskim aktivnostima na otvorenom koje su zabavne i korisne za naše tijelo i um te uz koje ćemo se bolje osjećati. Istraživanja pokazuju kako su aktivnosti na otvorenom jedan od najboljih i najučinkovitijih načina da se poboljša opće fizičko i mentalno zdravlje, pri čemu su mogućnosti zabave zaista raznovrsne.

Vrijeme je za svježi zrak

Pa zato, ako poznaješ osobu koja voli izazove i odlučila je prekinuti zimsku hibernaciju, nema ti druge nego već danas saznati sve o kanjoningu. Što je to, pitaš? Pa samo jedna od apsolutno najboljih vrsta tjelesne aktivnosti na otvorenom uz koju je čitavo tijelo stalno u pokretu. Kanjoning uključuje izazove kao što su hodanje po kamenitim obalama i klisurama, penjanje uz strme stijene i plivanje kroz brze potoke ili rijeke, pri čemu su ovdje najbrojane samo neke od aktivnosti koje će poboljšati tvoju snagu i izdržljivost.       

                                             

Osim toga, kanjoning može biti i sjajan način za poboljšanje mentalne snage. Hodanje kroz, primjerice, neistražene klisure zahtijeva pažnju, koncentraciju i sposobnost donošenja brzih odluka. I što je najbolje od svega, kanjoning nam može vratiti volju za aktivnostima na otvorenom i natjerati nas da izađemo iz kuće i upustimo se u avanturu, ponovno povežemo s prirodom te usput otkrijemo nova mjesta. Jer ponekad nam svima treba samo malo poticaja da probudimo onu pustolovnu stranu u sebi.

Za one koji traže nove izazove, nije loša opcija isprobati jahanje. Sigurno nije nikakva novost informacija da su konji prvorazredni terapeuti - i to nije samo priča izmišljena u romanima. U stvarnosti, jahanje konja može imati nevjerojatno pozitivan učinak na naše fizičko i mentalno zdravlje. Za početak, jahanje konja je sjajan način da se aktivno krećemo i vježbamo. Naime, jahanje zapravo aktivira gotovo sve mišićne skupine u tijelu, što znači da dobivamo intenzivnu kardiovaskularnu vježbu bez osjećaja dosade ili umora. Pri jahanju osoba mora aktivirati velike mišićne skupine prednje i stražnje strane trupa kako bi se održala dok se konj kreće hodom, kasom ili galopom. To znači da jahanje konja također pomaže poboljšati balans i koordinaciju, jer moramo aktivno sudjelovati u kontroli i održavanju ravnoteže na leđima konja.

Ali jahanje konja nije samo dobro za tijelo - može biti izvrsno i za naše mentalno zdravlje. Kada jahač zajaši  konja, priroda te aktivnosti usmjerava ga da duboko udahne, uspori i odmakne se od uobičajenih stresora svakodnevnog života prema miru i spokoju. Konji su također iznimno osjetljive životinje koje vrlo dobro mogu osjetiti raspoloženje i emocije ljudi. Kad jahač pristupa konju sa smirenošću i ljubavlju, konj će mu uzvratiti na isti način, pružajući mu osjećaj iscjeljenja i povezanosti s prirodom.

Ili zašto ne isprobati nešto potpuno drugačije – bacanje sjekira u okruženju prekrasne prirode? Naime, bacanje sjekira može biti odličan način da se vratimo u formu i ponovno osjetimo radost kretanja. Kod bacanja sjekira, koristimo velike mišićne skupine u tijelu, poput ramena, leđa i trbuha, što je odlično za poboljšanje tjelesne kondicije i jačanje mišića.

Skači, trči, leti – izbor je veliki

Osim fizičke razbibrige, bacanje sjekira može biti sjajan način za opuštanje i smanjenje stresa. Bacanje zahtijeva potpunu koncentraciju i usredotočenost, što može pomoći u smanjenju anksioznosti i stresa. Uz to, bacanje sjekira je odličan način oslobađanja negativne energije i napetosti, što može doprinijeti boljem raspoloženju i općenito tome da se bolje osjećamo. Jer budimo iskreni sami sa sobom, tko od nas nije barem jednom poželio odbaciti nakupljeni stress ili frustraciju na ovaj način? Upravo zato, ova fantastična proljetna aktivnost na otvorenom, idealan je doživljaj za svakog tko želi isprobati nešto novo i zabavno!  

Ljubitelji prirode i prekrasnih panoramskih vizura koji traže kombinaciju izazova i avanture, neće ostati razočarani ako se odvaže na zip-line iskustvo. Osim što izvlači iz uobičajene rutine i pruža priliku doživjeti prirodu oko nas iz jedne drugačije perspektive, zip-line može poboljšati fizičko zdravlje. Naime, tijekom samog spuštanja, aktiviramo mišiće u rukama, ramenima i trbuhu kako bi se održala ravnoteža, što je ujedno sjajan način vježbanja tih mišićnih skupina.

Osim toga, zip-line pruža super priliku osjetiti nalet čistog adrenalina i osjećaj uzbuđenja te može poboljšati i mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da aktivnosti poput ove pomažu u smanjenju simptoma depresije i povećanju samopouzdanja te u jačanju osjećaja samostalnosti i kontrole. Iz svega navedenog može se vrlo lagano zaključiti kako je zip-line upravo savršena prilika za stisnuti proljetni “reset” gumb već danas.

Naš mozak voli kreativne izazove i originalne stvari, stoga je isprobavanje novih aktivnosti na otvorenom odličan način da održimo mozak aktivnim i oštrim te da tijelu pružimo priliku probuditi se iz zimskog sna.

Upravo iz tog razloga, ako znaš nekog od obitelji ili prijatelja kojima su noge od kauča postale dio tijela i želiš ih iznenaditi vrhunskim poklonom, imamo odličan prijedlog za tebe – izbor najboljih SelectBox poklon paketa za odličnu lepezu aktivnosti i doživljaja na otvorenom!

Nudimo širok spektar fantastičnih iskustava kao što su kanjoning i jahanje ili bacanje sjekira i zip-line te mnoge druge sadržaje, uz koje će baš svatko pronaći nešto po svom izboru. Ovi poklon paketi, idealna su prilika da iznenadiš drage osobe u svom životu, pokloniš genijalno iskustvo na otvorenom i najvažnije od svega, obraduješ poklonom od srca.

Sve ovo, i više, može se pronaći u prvoklasnoj ponudi SelectBox poklon paketa koji jamče ponešto za svakog. Stoga, ne čekaj i već danas pokloni nezaboravan doživljaj!