Razvijte ravnotežu i kontrolirajte svoje tijelo

Razvijte ravnotežu i kontrolirajte svoje tijelo

Svi znamo što je ravnoteža, ali malo je teže to stvarno opisati. Je li ravnoteža sposobnost stajanja na jednoj nozi bez prevrtanja? Je li ravnoteža moći hodati na prstima, a da vas ne jure? Je li to ravnotežno hodanje po užetu, na rukama, skakanje u ravnoj liniji ili nešto treće? Je li ravnoteža urođena ili naučena?

Jedno je sigurno – ravnotežu je dobro razvijati, jer s njom učimo kontrolirati svoje tijelo. U isto vrijeme, ravnoteža je vrlo usko povezana s našim umom i koliko vjerujemo i vjerujemo u svoje sposobnosti. Svi začuđeno gledamo kako hodači po užetu, gimnastičari i baletani tako lako love ravnotežu. Jeste li se ikada zapitali kako to rade?

Odgovor je trening, učenje i ustrajnost. Iako smo različiti, gotovo svatko može naučiti dobru ravnotežu. Zamislite kako je zabavno hodati oko rubnika, vrtjeti se na plesnom podiju ili skakati preko lokvi kada kontrolirate svoje pokrete i vjerujete u ravnotežu svog tijela. Svako malo nađe se čak i baka koja drži oblik laste i hoda na prstima, jer to pokušava cijeli život. A ako stare dame imaju dobar balans, možete ga razviti i vi!

Iznenadit ćete se kada vam kažemo da pravilnom tjelesnom aktivnošću možete uvelike poboljšati svoje sposobnosti. Danas smo za vas odabrali neke od zanimljivih aktivnosti iz bogatog izbora SelectBox poklon paketa s kojima ćete zasigurno poboljšati ravnotežu i početi kontrolirati svoje tijelo. Zabavi se!

Suptilna šetnja po užetu Slackline

Na prvi pogled možda ste pomislili da to više ne možete. Ali možeš. Hodanje na zategnutoj elastičnoj vrpci potječe iz umjetnosti stare više od 2000 godina. Ovakav pokret pružit će vam dosta mentalnih izazova, osvijestit ćete svoja uvjerenja i naučiti obuzdati svoje tijelo i um. Korak po korak steći ćete osjećaj sebe i ravnoteže. Kažu da se polako napreduje, a ustrajnim lovom na ravnotežu postat ćete pravi majstor! Balansa Slackline majstori će vas naučiti svemu što znaju. Započet ćete s vrpcom razvučenom nisko iznad tla, nastavljajući do viših točaka. Oni najustrajniji i najhrabriji moći će uhvatiti ravnotežu i u visinama, a vi ćete naravno biti zaštićeni.

Hodanje po užetu je nešto vrlo posebno i niti jedan drugi pokret nije sličan njemu. To je holistička, mentalna i tjelesna vježba u kojoj ćete se tjelesno i psihički ojačati. Očekujte jake trbušne mišiće, definirana bedra i veći stupanj ustrajnosti u teškim i intenzivnim svakodnevnim situacijama. Želite li što bolje razviti svoju ravnotežu, pogledajte ponudu Balansa Slackline.

Razigrano skakanje na trampolinu

Skakanje na trampolinu jedna je od najboljih zabava i skrivena želja mnogih odraslih. A trampolini nisu samo za djecu, oni su i za odrasle! Tko ne voli skačuće podloge na kojima možete biti potpuno razigran i osloboditi se svih okova ozbiljnosti. Skakanje na trampolinu nije samo zabavno, već i iznimno korisno. Dok skačete, vaš centar za ravnotežu mora uložiti dosta truda i poboljšati performanse, jer biste inače sletjeli posvuda na svakom koraku, samo ne na noge. Rotacija, salto i svi ostali pokreti gdje nismo u čvrstom kontaktu s tlom zahtijevaju trenutnu reakciju i razvijenu ravnotežu tijela.

U isto vrijeme, vaš način razmišljanja će se promijeniti kada počnete vjerovati sebi, a samim tim vaše skakaće figure će postati sve odvažnije. Na taj način ćete ojačati mišiće nogu i trupa te će vam se poboljšati cjelokupno stanje jer ćete prilikom skakanja prilično ubrzati otkucaje srca. U ponudi imamo dva trampolin parka: ArbadaPark Ptuj i Super Jump Gib. Potonji je prvi trampolin park u Sloveniji koji radi od 2016. Na više od 300 m2 trampolina razvijat ćete svoju prostornu orijentaciju i ravnotežu te se dobro nasmijati uz sve te ludorije. U Ptuju posjetite ArbadaPark Ptuj, koji je najveći trampolin park u istočnoj Sloveniji.

Vježba ravnoteže u zraku

Jeste li ikada čuli za jogu i pilates u zraku? Kako biste mogli vježbati u zraku ako nemate krila? Trik je u specijalnim alatima obješenim sa stropa, koji izgledaju kao nekakve elastične viseće mreže. Iako je vježbanje na podu također sasvim u redu, vježbanje u zraku ima neka svojstva koja se ne nalaze na podu. Dok ćete biti okrenuti naglavačke, a pritom ćete i dalje morati vježbati i pokušavati zadržati položaj, tako će se vaša ravnoteža početi razvijati. To će poboljšati protok krvi u cijelom tijelu, a razbudit će se i najuspavaniji mišići. Fleksibilna tijela, nasmijana lica i opuštenost redoviti su pratitelji tijekom ovakvih vježbi. Tijelo se ponaša otprilike isto kao kod djece kada se penju na drveće i imaju iznenađujuće dobar balans. I vi ćete ga sigurno steći vježbanjem na zraku. Svi treninzi u zraku dostupni su u No stress centru Ptuj.

Duhovno-borilačka vještina aikido

Aikido je još jedan zanimljiv spoj borilačke vještine i samosvijesti. Uvelike poboljšava mentalne i tjelesne sposobnosti, ubrzava razvoj ravnoteže i djeluje na čovjeka kao svojevrsna terapija. Iako se radi o borilačkoj vještini, njezini su korijeni duboki i sveobuhvatni. Riječ je o vrsti borilačke vještine u kojoj se prijenosom energije naučite okrenuti protivnikovu silu protiv samog sebe, što s mentalne razine svakako dobro dođe u svakodnevnom životu. Naučit ćete lakoću kretanja i kontrolu nad svojim tijelom, a trebat će vam i puno ravnoteže za razvoj tijekom vježbanja. Aikido klub Put djeluje u Zagrebu.

Svladavanje penjačkih ruta u Geoss Adventure Parku

Penjanje je također odlična vježba za razvoj ravnoteže i poboljšanje koordinacije pokreta. Kako svladavate vlastitu težinu i krećete se okomito uz zid prema vrhu, riješit ćete se stresa, a umjesto toga vaše će tijelo i um biti ispunjeni osjećajem pozitivnog adrenalina. Početnici i djeca u svoju avanturu mogu krenuti s visine od jednog metra, a oni odvažniji mogu krenuti i s visine od 25 metara. Krenite na putovanje među krošnjama drveća, popnite se visoko i kušajte malo drugačiju vježbu, koja uključuje vertikalno (penjanje, silazak, klizanje) i horizontalno (hodanje, skakanje) kretanje.

Supanje na rijeci Ljubljanici

Što je s ravnotežom na vodi? Ovo je također posebna vrsta vještine koju možete ojačati ležeći. Veslanje stojeći na dasci posebno prilagođenoj za lakše hvatanje ravnoteže, posljednjih je godina prilično popularan oblik rekreacije jer spaja sport i zabavu u jednom. Tim Bananaway sportskih entuzijasta pokazat će vam prave tehnike kako bi vaše veslanje na vodi bilo ne samo zabavno nego i sigurno. U njihovom društvu upoznat ćete Ljubljanu iz potpuno nove perspektive, a igrajući ravnotežom ojačat ćete praktički sve mišićne skupine. Krenite na najzabavniju rutu uz rijeku Ljubljanicu.