Nauči kako napraviti pravi gurmanski burger

Nauči kako napraviti pravi gurmanski burger

Svi znamo kako život nije potpun, a ljeto baš kako bi trebalo biti, ako nismo barem jednom tijekom ovih vrućih dana iskusili užitak mirisnog, sočnog i savršeno spravljenog burgera. Jer nema veće sreće od onog trenutka kada zagrizemo u ukusan, fantastično složen burger, zar ne?

Ipak, za pripremu idealnog burgra, potrebno je znati neke stvari, posebice u današnje vrijeme kada nije nikakvo pretjerivanje reći kako je burger prešao dalek put od one klasične fast food priče koje se sjećamo iz našeg djetinjstva. Jer danas burger ponekad bude toliko kompleksno jelo da ga se ne srame posluživati niti vrhunski restorani u kojima se sjaji Michelin zvjezdica.

Ključna je priprema

Svaki element burgera je potrebno isplanirati unaprijed – od vrste mesa i peciva koja se koriste, pa sve do začina i dodataka, koji zajedno utječu na cjelokupan okus.

Samo vrhunski komadi mesa za vrhunski burger

Savršen burger imat će bolji i sočniji okus ako je meso „prošarano“ masnoćom. Stručnjaci tvrde kako bi za savršen okus, masnoća trebala činiti od 20 do 30 posto udjela u mljevenom mesu. Pritom je nebitno je li to junetina, svinjetina ili čak janjetina, bitno je da meso ima malo masnoće. Isto tako, važno je naglasiti da meso za savršenu pljeskavicu treba biti grubo mljeveno, kako se ne bi izgubio okus mesa.

Gurmanski burger

Sa ili bez začina?

Pravilo je vrlo jednostavno; solju i paprom treba uvijek začiniti vanjski dio pljeskavice, ali na raspolaganju su i svi drugi začini – od čilija preko kardamoma do češnjaka u prahu. Ipak, važno je ne pretjerati, jer začini bi trebali obogaćivati i isticati okus mesa i dodataka, a ne dominirati jelom. Začinjenu pljeskavicu bi pritom trebalo pustiti da odstoji najmanje 2, a najviše 12 sati prije pečenja.

Veličina je (ipak) bitna

Kada nam je stalo do pripreme finog burgera, veličina pljeskavice je ključna stvar. Preporučuje se stoga napraviti pljeskavice koje su nešto veće od promjera peciva (meso se „stisne“ prilikom pečenja“) i trebalo bi se ciljati da pljeskavica teži između 140 i 170 grama. Naime, vrhunski znalci preferiraju deblju pljeskavicu kako bi se u potpunosti doživjeli svi aspekti okusa.

Savršen prilog

Kako bismo zaokružili cijelu priču, najklasičniji prilog s kojim se ne može pogriješiti, i dalje ostaje pommes frites s kojim možemo i ne moramo poslužiti ketchup. Doduše, danas se sve veći broj ljudi odlučuje i na zdrave opcije poput zelene ili miješane salate, tako da su mogućnosti zaista raznolike.Gurmanski burger

Odabir idealnog peciva

Za dobar burger, idealna su mliječna i brioche peciva. Ova peciva svojom neutralnošću ne zadiru u okuse mesa i pomažu nam osjetiti svu punoću mesa. Savršeno pecivo, dakle, mora biti stabilno i kompaktno kako bi upilo sokove od pečenja i dodataka. S druge strane, o grilanju peciva vode se rasprave desetljećima, ali tajni sastojak koji najbolje funkcionira u burgeru jest – rastopljeni maslac.

 

Bez pretjerivanja s dodacima

Dodaci pružaju burgeru okus i teksturu, ali ujedno i povezuju meso s pecivom. Ipak, bitno je ne pretjerivati s dodacima koji bi mogli zakamuflirati okus mesa. Dodaci trebaju davati kontrast slanom i masnom pa ih zato tradicionalno odabiremo kisele, slatke i hrskave dodatke poput zelene salate, kiselih krastavaca, luka, rajčice i sličnog.

Gurmanski burger - American Steak and Grill House

Najbolji prijatelj burgera - sir

Masni sirevi koji se dobro tope su uvijek dobra ideja, što ne znači da se ne mogu kombinirati i pojedini suhi odnosno tvrdi sirevi. Bitno je da se tijekom pripreme sir uvijek u potpunosti rastopi te u potpunosti prekrije pljeskavicu.

Ništa bez pravilnog pečenja

Sve nabrojano biti će uzalud ako ne znamo kad je vrijeme da preokrenemo pljeskavicu. Pravilo je da ukoliko pljeskavicu pečemo na srednje jakoj vatri odnosno temperaturi, onda je jednu stranu pljeskavice dovoljno peći 3 do 5 minuta, dok je za slabije pečenu pljeskavicu dovoljno peći 2 minute sa svake strane. Ujedno je preporuka samo jednom okrenuti pljeskavicu kako bi okus ostao ujednačen.

Koje piće konzumirati uz burger?

Nekad je pivo bilo omiljeno piće uz burger, no danas živimo u razdoblju gurmanskih burgera. Nije uopće neobično u burgerima pronaći i delikatese poput Wagyu govedine pa nema smisla bježati niti od najskupljih crnih tj. bijelih vina ili čak šampanjaca. I iako pivo još uvijek pobjeđuje, vino je sve popularniji izbor uz nezaobilazne gazirane sokove i vodu pa je pravilo takvo da ga nema, već vrijedi - tko što voli, nek' izvoli.

Gurmanski burger - Restoran Barok

Najjednostavniji način za iskusiti najfiniji burger? Uz SelectBox

Sve gore opisano, može biti idealna prilika za provođenje predivnih trenutaka u dobrom društvu uz prezentaciju vlastitih kulinarskih vještina. No u današnje užurbano doba kada je slobodno vrijeme premija i kada s pravom kažemo kako nema dovoljno sati u danu za sve što trebamo obaviti, često puta jednostavno nemam vremena i jedina opcija koja preostaje je odlazak u restoran. Iz tog razloga, nije loša ideja prepustiti se u ruke profesionalaca koji svojom ponudom najfinijih burgera u sklopu SelectBox ponude poklon paketa, jamče vrhunski hedonistički užitak za svačije nepce.

Pritom pružaju za svakog ponešto  –  vrhunske američke burgere uz koje se osjećaš kao da si s druge strane Atlantika, domaće burgere koji oduševljavaju zamamnim mirisima ili pak burgere koji predstavljaju fuziju okusa i pružaju užitak za sva osjetila... naša genijalna ponuda namirit će i najzahtjevnije gastronaute.

Gurmanski burger - Restoran Taurus

Stoga, obraduj one koji su ti zaista bitni vrhunskim poklonom i daruj im neponovljivo iskustvo ispunjeno čistim hedonizmom. Iznenadi obitelj i prijatelje ljetnom gastro idilom na vrhunskim lokacijama te daruj neki od genijalnih SelectBox poklon paketa u kojima će baš svatko uživati.