Vina za baš svaku priliku - kako odabrati

Vina za baš svaku priliku - kako odabrati

Svatko od nas barem jednom u životu čuo je od istinskih vinskih znalaca kako je odabir pravog vina ključan za savršenu večeru ili posebnu prigodu te kako predstavlja svojevrsnu točku na „i“ fantastičnom obroku. No, selekcijski postupak u moru brojnih vina može djelovati poprilično zastrašujuće, pogotovo ako netko nije vinski stručnjak.

Srećom, sastavili smo ovaj kratak vodič koji će ti pomoći u odabiru i načinu serviranja savršenog vina, za baš svaku prigodu!

Vinski bonton

Kada je u pitanju pravilno uživanje i ispijanje vina, važno je znati da postoji nekoliko koraka koje treba slijediti:

  1. Temperatura: Važno je znati koja je idealna temperatura za tvoje vino. Bijela i rosé vina treba poslužiti hladnija, dok su crna vina bolja na sobnoj temperaturi. Pravilna temperatura ključna je za otvaranje punog okusa i mirisa!
  2. Otvaranje boce: Prije otvaranja boce, važno je provjeriti jesu li čep i vrat boce čisti. Prašini i ostalim nečistoćama nije mjesto u čaši s tvojim izvrsnim vinom. Kada je boca čista, treba ju otvoriti uz pomoć otvarača za vino. Cilj je apsolutno uvijek pokušati izbjeći komadiće pluta u vinu.Vina - otvaranje boce
  3. Dekantiranje: Ako je pred tobom crno vino s velikim sadržajem tanina, poput Plavca malog, preporučuje se dekantiranje. To znači da treba prebaciti vino u nešto poput kristalnog dekantera, kako bi se tanini omekšali i aroma poboljšala. Naime, vina koja dulje stoje u boci trebaju dodir sa zrakom, kako bi vino pokazalo sve svoje arome.
  4. Posluživanje: Kada poslužujemo vino, uvijek treba paziti da ne napunimo čaše do vrha, već samo do polovice. Također, treba držati čašu za nožicu, kako bismo izbjegli zagrijavanje vina dlanovima. Za crna vina potrebno je odabrati veće čaše od malo debljeg stakla, dok se bijela i rosé vina poslužuju u sličnim, ali nešto manjim i užim čašama koje se u gornjem dijelu blago sužavaju.

Crno, bijelo ili rosé? Spari bez puno razmišljanja sa svojim sljedećim obrokom

Za početak, krenimo s bijelim vinom. Bijelo vino ima svježinu i lakoću koja se savršeno slaže s laganim jelima poput ribe, plodova mora, peradi i svježeg voća. Ako voliš bijelo vino, preporučujemo da ga poslužiš uz pljukance s tartufima ili piletinu na žaru. Uz predjela se uvijek poslužuju laganija vina. Drži se toga da uz prozračna predjela poslužujemo suha bijela vina, rosé ili pjenušce. Uz sireve sjajno idu slađa bijela vina, dok uz one intenzivnog okusa, bolje prijaju jača bijela vina.

Vina - crno, bijelo i rose

Što se tiče crnog vina, ono ima bogat okus koji se odlično slaže s jačim jelima poput junetine, divljači ili umaka od rajčice. Uz jača mesna predjela idu laganija crna vina, sirevi blagog okusa također se mogu lijepo sljubiti s crnim vinima, dok brudeti i različita jela od plave ribe „vole“ suha i crna vina. Iz tog razloga, u trenucima kada želiš zasititi svoje nepce, crno vino je pravi izbor za tebe.

I ne smijemo zaboraviti na rosé vino! Ovo vino ima osvježavajući okus i savršeno je za opuštene večere na otvorenom. Naime, rosé vina izuzetno su zahvalna kategorija koja pokriva cijeli niz jela. Od raznih rižota i tjestenina, preko pohane piletine ili svinjetine pa sve do klasičnog mesnog roštilja kao što su ražnjići i brojna druga jela koja traže vina s puno svježine i aroma, što rosé u pravilu jest. Važno je još napomenuti kako deserti traže slatka vina, posebice voćni deserti s kojima se slažu nešto kiselija vina voćnih aroma.

Iskusi djelić raja

Sada kad znaš sve o vinima, samo ostaje pitanje gdje isprobati najbolje od najboljih hrvatskih vina za baš svaku prigodu. Srećom, imamo rješenje i za to - Vinarija Baraka. Ova obiteljska butik vinarija nalazi se između Šibenika i Vodica te je fokusirana na vrhunsku kvalitetu i proizvodnju finih vina. Vina - Vinarija BarakaSvojim gostima i prijateljima uvijek se trude pružiti nezaboravno iskustvo i doživljaj kušanja vina u srcu Dalmacije. Uzduž malenog poluotoka Srime, na preko 4 hektra, protežu se njihovi vinogradi smješteni između brojnih suhozida koji predstavljaju istinski testament vrijednih ruku njihovih predaka.

Svoje goste oduševljavaju ponudom izvrsnog bijelog vina Debit Riserva 2017. koji svakim gutljajem daje više. Posebna probrana selekcija grožđa i ozbiljan pristup u podrumu rezultiralo je vinom dostojnim Riserva oznake. Fermentacija u drvenim barrique bačvama jamči ekspoloziju okus i pravi doživljaj za nepce.

Također nude fantastičan crni Prisbus 2016. Riserva koji je zapravo božanstveni Bordeaux blend sačinjen od 40% Cabernet Sauvignona i 57% Merlota sa dodirom Syraha, odležan 24 mjeseca u barrique bačvama od francuskog hrasta. Ovo vino će oduševiti svakog, od iskusnog vinskog znalca do potpunog početnika željnog vrhunskih vina.

Vina uz jeloOsim crnih i bijelih vina, gosti mogu degustirati izvrstan rosé iz 2016. pod imeno Roža Dišpetoža Opolo koji sačinjava 10.7% abv, Plavina, Babić 20% autohtono grožđe. Poslužen dobro ohlađen, ovaj rosé od autohtonih sorti Plavine i Lasina, osvježavajuće je delikatno i lagano suho vino. Idealno za proljetne i ljetne izlaske i druženja s prijateljima.

Zato, ne razmišljaj više, nego već danas doživi svoj djelić raja u jednoj od najizvrsnijih hrvatskih vinarija.

Lagano, fino i ukusno

Svatko od nas poznaje barem jednog vinoljubca koji bi najviše uživao u raznovrsnim degustacijama svog najdražeg pića. Ove godine onda nemojte oklijevati i poklonite jedan od SelectBox Gouremt poklon paketa koji će im pružiti mogućnost degustacije najfinijih vina u ponudi. Osigurajte im da provedu najljepše trenutke u predivnom društvu dok uživaju u SelectBox poklon paketu koji im donosi odličnu lepezu vrhunskih vinskih doživljaja i najboljih vina za svaku prigodu.

Pokloni nešto jedinstveno, osjeti dašak autohtonosti i proslavi život na najbolji način, već danas!