Otkrij sve tajne slavonske kuhinje
Tradicionalno, iskreno, neponovljivo, ukusno – ovako bismo u nekoliko riječi mogli sažeti sve ono izvrsno što se nalazi u eno-gastronomskoj ponudi naše najistočnije regije. Naime Slavonija (i na nju oslonjena fenomenalna Baranja) zadnjih nekoliko godina uspijeva privući sve veći broj ljudi željnih autentičnih okusa i mirisa koji oduševljavaju u svakom pogledu.
Ovaj kontinentalni dio Hrvatske poprilično se trudi privući pozornost, nudeći spektakularna gastronomska iskustva za pamćenje. Zahvaljujući svojim rodnim oranicama, plodnim vinogradima i voćnjacima te dvorištima s raznoraznom peradi i stokom, ali i šumama s brojnom divljači te jezerima i rijekama bogatim ribom, slavonska kuhinja temelji se na mnoštvu vrhunskih namirnica koje uključuju meso, ribu i žitarice te svježe voće i povrće.
Upravo zbog svega nabrojanog, kreni već danas u gastro pustolovinu za pamćenje i otkrij sve tajne slavonske kuhinje koja će oduševiti baš svačije nepce.
Eksplozija savršenstva
Nakon cjelodnevnog napornog rada na polju, u voćnjacima i sa domaćim životinjama, radišni i marljivi Slavonci od pamtivijeka uživaju u primjerenoj kaloričnoj, ali i vrlo ukusnoj hrani. Stoga, kada pomislimo na tradicionalno jelo iz ovog kraja, slavonska satrica nalazi se pri vrhu. Ovaj pravi bećarski doručak (ili večera), uključuje svježi sir s vrhnjem, nasjeckanim mladim lukom i tucanom sušenom crvenom paprikom. U kombinaciji s pravim slavonskim kulenom, postaje izvrstan doručak ili večera koji jamči pravu eksploziju savršenih okusa.
U ovu kategoriju također spada i uvijek ukusan fiš paprikaš! Ovaj specijalitet u pravilu se spravlja od soma, šarana ili štuke i tradicionalno se krčka u bakrenom kotliću na otvorenoj vatri. Može biti srednje, ali i jako začinjen, u čemu najviše pomaže domaća crvena paprika iz Baranje koju izvrsno nadopunjava najfinija domaća rajčica.
Okusi tradicije
Prilikom otkrivanja tajni slavonske kuhinje, nemoguće je ne spomenuti „kraljicu“. Postoji pregršt različitih teorija kako je sarma završila na našim jelovnicima, pri čemu je najvjerojatnija ona koja kaže kako je nastala negdje na području Bugarske uz snažan utjecaj Turske koja joj je i dala ime i donijela ju na naše prostore. U slavonskoj kuhinji pojavljuje u XV. ili XVI. stoljeću kada započinje njezina trajna popularnost. Fini okus duguje, osim kvalitetnom mljevenom mesu, također i činjenici da se u smjesu od sarme uvijek doda suhog mesa koje odlično jelo pretvara u istinski spektakularno.
Zahvaljujući pitomom podneblju i plodnoj zemlji te kulinarskoj mašti i otvorenosti za nove okuse, slavonska kuhinja vrlo je raznolika. Ipak, u moru raznovrsnosti, izvrsni slavonski čobanac jedno je od onih jela koje nam obavezno prvo pada na pamet. Dobar čobanac (inače poznat i kao čorbanac ili pastirac) sprema se na miru te bez ikakve žurbe i u pravilu mora biti barem malo šarf, kako to već Slavonci vole. Ovo jelo koje se sprema za razne prigode, vrlo često na otvorenom u nekom kotliću, sadrži najmanje tri izvrsne vrste mesa, a jedno od njih svakako bi trebalo biti divljač.
Zlatna kapljica
Istok Hrvatske već je tradicionalno hvaljen kao mjesto vrhunskih vina koja uspijevaju u Iloku, Erdutu, Kutjevu, Belju i ostalim nadaleko poznatim lokacijama. Pritom je graševina svakako najvrjednija slavonska eno-ikona, kojoj idealno odgovara slavonska klima i bogato tlo. Kod graševine, obično prevladavaju voćne nijanse, prvenstveno jabuka, a povremeno i drugog zrelog voća. Rajnski rizling je druga eno-ikona, doduše vezana uz mnogo užu površinu od graševine, čija najbolja vina dolaze gotovo isključivo iz kutjevačkog vinogorja. Kvalitetom također iskače chardonnay, a povremeno i pinot sivi.
Osim svima poznatih bijelih, u Slavoniji i Baranji uzgajaju se brojne crne vinske sorte. Naime, Slavonija je velika regija koja se sastoji od puno manjih vinogorja koja redom daju kvalitetna i vrhunska vina. Tako za razliku od bijelih, gdje prevladava graševina koja pokriva više od polovice slavonskih vinograda, kod crnih sorti je stvar uravnoteženija. Iz tog razloga uzgaja se sve, od lokalne izvrsne frankovke i drugih sorti popularnih u Austrougarskoj Monarhiji, preko burgundskog pinota crnog i ronskog syraha pa sve do bordoških poput caberneta i merlota. Zaista, ovo je regija koja ima ponešto za svakog!
Najslađi zalogaji
Iako su mesna jela prva asocijacija na istok Hrvatske, Slavonci uživaju i u raznim poslasticama. Poznato je da iz Slavonije nitko neće otići gladan, a to se posebno može vidjeti na tradicionalnim slavonskim kirvajima koji obično izgledaju kao manja svadba pa ondje možemo probati na desetke različitih kolača. U moru kolača, među najpopularnijima su šape ili pracne kako ih zovu u Slavoniji. Ove šapice s medom i orasima, oduvijek su bile popularne među snašama jer su mogle dugo stajati, a svojim okusima i mirisima, daju topao osjećaj dobrodošlice.
Još jedan fenomenalan slatki izbor, odlični su salenjaci. Ova tradicionalna, izvrsna peciva od dizanog tijesta punjena pekmezom, predstavljaju čisto slavonsko savršenstvo na stolu. Salenjaci, koji su zapravo obična, a opet tako neobična peciva, po svojoj strukturi jako sliče kroasanima, a krasi ih prozračno tijesto nalik lisnatom. Salenjaci se savršeno listaju zbog masti kojom se premazuje tijesto i koja daje toliko punog okusa da u isto vrijeme hrskaju pod zubima, a opet su urnebesno mekana i fina alternativa svakoj osobi željnoj tradicionalnih okusa i mirisa.
Pokloni izvrsnost
Prostrana Slavonija i autentična Baranja otvorile su svoja vrata i pozivaju na istinski doživljaj apsolutnog hedonizma koji otkriva sve tajne vrhunske slavonske kuhinje.
Tako fantastična Vinarija Galić nudi obilazak vinograda koji jamče mirnoću, opuštenost i ugodu, izvrstan restoran Baranjska kuća u Karancu pobrinuo se za najbolje od baranjskih specijaliteta, a eksplozija okusa nudi se u restoranu hotela Lav koji će oduševiti sve željne autentične slavonske trpeze. Ovu slavonsku rapsodiju moguće je privesti kraju u hvaljenoj Vinariji Josić u Zmajevcu koja uvijek iznova oduševljava svojom neponovljivom eno-gastro ponudom.
Pozdravi obećanje ljeta na vrhunskim autohtonim lokacijama Slavonije i Baranje, postani dio tradicije ili stvori vlastitu te iznenadi posebnu osobu u svom životu darivanjem nekog od genijalnih SelectBox poklon paketa koji donose odličnu lepezu vrhunskih gastronomskih doživljaja za svaku prigodu.
Pokloni nešto jedinstveno, pokloni iskustvo i iznenadi daškom slavonske autohtonosti koja baš nikog ne ostavlja ravnodušnim!