Tajne bontona znane samo vrhunskim gastronautima
Ako želiš biti pravi gastronaut, onda je sada idealno vrijeme da saznaš sve tajne bontona koji prepoznaju samo vrhunski znalci ića i pića! Jer bez sumnje, svi se volimo proveseliti u restoranima, upiti predivne okuse i mirise te uživati u trenucima zajedništva s najdražim ljudima. No, razmišljaš li zaista ikada o tome kako se ponašati u tim čarobnim okruženjima?
Zaboravi sve svoje brige, nedoumice i neugodne trenutke jer u nastavku teksta, otkriti ćemo ti ključne stvari koje svatko od nas treba raditi i izbjegavati prilikom posjete restoranu.
- Primjereno odijevanje
Prva stvar koju moraš zapamtiti je da su restorani posebna mjesta. Oni su poput kazališta hrane, a mi gosti smo ovdje poput glavnih likova u predstavi. Stoga, važno je obući se primjereno i pokazati time poštovanje prema osoblju i gostima. Ovo nije mjesto gdje nosimo odjeću „za po doma“ ili gdje dolazimo u trenirci.
- Budi kavalir pored dame
Osim klasičnih pravila poput tog da muškarac prvi ulazi u restoran, dok nakon obroka prva izlazi žena ili da se muškarac uvijek može ponuditi dami skinuti kaput, postoje i pravila za stolom koje slijede pravi kavaliri.
Pravila se odnose na odabir jela i pića. Drugim riječima, muškarac je taj koji konzultira žensku osobu što želi popiti ili pak samo predlaže piće. Izbor i točenje pića pripadaju muškarcu, dok jelo bira žena. Muškarac je taj koji potom naručuje odabrano jelo. Za stolom muškarac sjedi ili preko puta ženi, ili s njene lijeve strane, pri čemu konobara uvijek poziva muškarac.
- Primjereno konzumiraj jelo i piće
Kad sjednemo za stol, pričekaj da konobar priđe i ljubazno iznesi svoje želje. Ako ti se jelo ne sviđa ili imaš posebne zahtjeve, konobari su tu da pomognu i prilagode se potrebama kako bi ti osigurali užitak za sva osjetila.
Odlučiš li se za vino, imaj na umu da čašu valja držati za nožicu, a ne trbuh – ne samo zbog otisaka prstiju na staklu, već i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagrijava.
Ujedno treba naglasiti i kako pristojno ponašanje u restoranu podrazumijeva konzumiranje hrane bez srkanja i mljackanja te obavezno korištenje odgovarajućeg pribora za jelo.
- Korištenje pribora za jelo
Zbunjuje li te količina pribora za jelo, nećeš učiniti pogrešku ako uz svaki slijed biraš onaj pribor koji je najudaljeniji od tvog tanjura. Nož se drži u desnoj, a vilica u lijevoj ruci, a kada smo gotovi s jelom, vilicu i nož ostavljamo da stoje paralelno jedno do drugog. To je jasan znak konobaru da može uzeti tanjur i pribor za jelo sa stola.
Elegantno rukovanje priborom spada u osnove dobrog bontona kako bi se ostavio dojam pravog gastronauta koji u svakom trenutku zna što čini. Evo još nekoliko jednostavnih trikova:
Još uvijek jedem - važno je vilicu i nož položiti na tanjur pod kutom od 45 stupnjeva, odnosno priborom formirati piramidu na tanjuru. Na taj način poručuješ "još uvijek jedem".
Očekujem sljedeći slijed - želiš konobarima poručiti da ti donesu sljedeći ukusan slijed, od vilice i noža napravit ćeš križ na sredini tanjura. Ovo će im biti znak da mogu iznijeti naredni slijed.
Završio/la sam s jelom - vilicu i nož postavit ćemo u uspravan paralelan položaj, odnosno okomito na tanjur. To je jasan znak konobaru da može odnijeti tvoj tanjur i pribor za jelo sa stola.
Bilo je preukusno - želiš izraziti kompliment na prefinom obroku, vilicu i nož položit ćeš vodoravno po sredini tanjura, jedno uz drugo. Na taj način sigurno ćeš izmamiti osmijeh na lice osoblju.
Nije mi se svidjelo – osim što ćeš većinu hrane ostaviti na tanjuru, istu poruku nosi i nož koji provučeš kroz vilicu pod kutom od 45 stupnjeva.
- Plaćanje računa i odlazak
Kada su muškarac i žena u restoranu, muškarac bi trebao biti taj koji će platiti. Ukoliko žena želi sudjelovati u plaćanju računa, može mu kasnije ponuditi novac za svoj dio, mada nije nepristojno niti da žena plati čitav iznos. U većim društvima, svi bi trebali ravnomjerno dijeliti trošak za hranu i piće, no ukoliko pozivaš nekoga, tada bi bez iznimke toj osobi trebalo platiti obrok.
Uz bonton pokaži da znaš pokloniti i izvrsnost
Zgrabi vilicu, pripremi svoj osmijeh i razveseli one koji su ti zaista bitni vrhunskim poklonom već danas. Daruj im neponovljivo iskustvo ispunjeno čistim hedonizmom. Osim što sada znaš kakav bonton doliči u restoranima, uz SelectBox poklon pakete biti ćeš uspješan i u poklanjanju poklona neovisno o prigodi.
Iznenadi obitelj i prijatelje ekstravagantnim gastro iskustvima na vrhunskim lokacijama te daruj neki od genijalnih SelectBox poklon paketa koji jamče odličnu lepezu vrhunskih ljetnih doživljaja u kojima će svatko uživati. Pokloni nešto jedinstveno, pokloni iskustvo i iznenadi već danas daškom ljetne gastronomske idile koja baš nikog ne ostavlja ravnodušnim!