Tajne bontona znane samo vrhunskim gastronautima

Tajne bontona znane samo vrhunskim gastronautima

Ako želiš biti pravi gastronaut, onda je sada idealno vrijeme da saznaš sve tajne bontona koji prepoznaju samo vrhunski znalci ića i pića! Jer bez sumnje, svi se volimo proveseliti u restoranima, upiti predivne okuse i mirise te uživati u trenucima zajedništva s najdražim ljudima. No, razmišljaš li zaista ikada o tome kako se ponašati u tim čarobnim okruženjima?

Zaboravi sve svoje brige, nedoumice i neugodne trenutke jer u nastavku teksta, otkriti ćemo ti ključne stvari koje svatko od nas treba raditi i izbjegavati prilikom posjete restoranu.

  1. Primjereno odijevanje

Prva stvar koju moraš zapamtiti je da su restorani posebna mjesta. Oni su poput kazališta hrane, a mi gosti smo ovdje poput glavnih likova u predstavi. Stoga, važno je obući se primjereno i pokazati time poštovanje prema osoblju i gostima. Ovo nije mjesto gdje nosimo odjeću „za po doma“ ili gdje dolazimo u trenirci.

  1. Budi kavalir pored dame

Osim klasičnih pravila poput tog da muškarac prvi ulazi u restoran, dok nakon obroka prva izlazi žena ili da se muškarac uvijek može ponuditi dami skinuti kaput, postoje i pravila za stolom koje slijede pravi kavaliri.Tajne bontona - kavalirstvo

Pravila se odnose na odabir jela i pića. Drugim riječima, muškarac je taj koji konzultira žensku osobu što želi popiti ili pak samo predlaže piće. Izbor i točenje pića pripadaju muškarcu, dok jelo bira žena. Muškarac je taj koji potom naručuje odabrano jelo. Za stolom muškarac sjedi ili preko puta ženi, ili s njene lijeve strane, pri čemu konobara uvijek poziva muškarac.

  1. Primjereno konzumiraj jelo i piće

Kad sjednemo za stol, pričekaj da konobar priđe i ljubazno iznesi svoje želje. Ako ti se jelo ne sviđa ili imaš posebne zahtjeve, konobari su tu da pomognu i prilagode se potrebama kako bi ti osigurali užitak za sva osjetila.Tajne bontona - držanje čaše vina

Odlučiš li se za vino, imaj na umu da čašu valja držati za nožicu, a ne trbuh – ne samo zbog otisaka prstiju na staklu, već i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagrijava.

Ujedno treba naglasiti i kako pristojno ponašanje u restoranu podrazumijeva konzumiranje hrane bez srkanja i mljackanja te obavezno korištenje odgovarajućeg pribora za jelo.

  1. Korištenje pribora za jelo

Zbunjuje li te količina pribora za jelo, nećeš učiniti pogrešku ako uz svaki slijed biraš onaj pribor koji je najudaljeniji od tvog tanjura. Nož se drži u desnoj, a vilica u lijevoj ruci, a kada smo gotovi s jelom, vilicu i nož ostavljamo da stoje paralelno jedno do drugog. To je jasan znak konobaru da može uzeti tanjur i pribor za jelo sa stola.

Elegantno rukovanje priborom spada u osnove dobrog bontona kako bi se ostavio dojam pravog gastronauta koji u svakom trenutku zna što čini. Evo još nekoliko jednostavnih trikova:

Još uvijek jedem - važno je vilicu i nož položiti na tanjur pod kutom od 45 stupnjeva, odnosno priborom formirati piramidu na tanjuru. Na taj način poručuješ "još uvijek jedem".

Očekujem sljedeći slijed - želiš konobarima poručiti da ti donesu sljedeći ukusan slijed, od vilice i noža napravit ćeš križ na sredini tanjura. Ovo će im biti znak da mogu iznijeti naredni slijed.

Završio/la sam s jelom - vilicu i nož postavit ćemo u uspravan paralelan položaj, odnosno okomito na tanjur. To je jasan znak konobaru da može odnijeti tvoj tanjur i pribor za jelo sa stola.Tajne bontona - korištenje i položaj pribora

Bilo je preukusno - želiš izraziti kompliment na prefinom obroku, vilicu i nož položit ćeš vodoravno po sredini tanjura, jedno uz drugo. Na taj način sigurno ćeš izmamiti osmijeh na lice osoblju.

Nije mi se svidjelo – osim što ćeš većinu hrane ostaviti na tanjuru, istu poruku nosi i nož koji provučeš kroz vilicu pod kutom od 45 stupnjeva.

  1. Plaćanje računa i odlazak

Kada su muškarac i žena u restoranu, muškarac bi trebao biti taj koji će platiti. Ukoliko žena želi sudjelovati u plaćanju računa, može mu kasnije ponuditi novac za svoj dio, mada nije nepristojno niti da žena plati čitav iznos. U većim društvima, svi bi trebali ravnomjerno dijeliti trošak za hranu i piće, no ukoliko pozivaš nekoga, tada bi bez iznimke toj osobi trebalo platiti obrok.Tajne bontona - plaćanje računa

Uz bonton pokaži da znaš pokloniti i izvrsnost

Zgrabi vilicu, pripremi svoj osmijeh i razveseli one koji su ti zaista bitni vrhunskim poklonom već danas. Daruj im neponovljivo iskustvo ispunjeno čistim hedonizmom. Osim što sada znaš kakav bonton doliči u restoranima, uz SelectBox poklon pakete biti ćeš uspješan i u poklanjanju poklona neovisno o prigodi.

Tajne bontona - SelectBox Gatro poklon paketi

Iznenadi obitelj i prijatelje ekstravagantnim gastro iskustvima na vrhunskim lokacijama te daruj neki od genijalnih SelectBox poklon paketa koji jamče odličnu lepezu vrhunskih ljetnih doživljaja u kojima će svatko uživati. Pokloni nešto jedinstveno, pokloni iskustvo i iznenadi već danas daškom ljetne gastronomske idile koja baš nikog ne ostavlja ravnodušnim!