Zimska kulinarska uživanja u Istri

Zimska kulinarska uživanja u Istri

Skijanje se u Sloveniji doista smatra jednom od omiljenih rekreativnih aktivnosti, posebno tijekom zimskih školskih praznika. No, mnogi se unatoč tome tijekom zimskih praznika, nakon višemjesečnih niskih temperatura i velikog nedostatka sunčanih dana, odluče za malo topliju klimu s više sunca. Zbog toga Istra ostaje jedna od važnih destinacija i tijekom zimskih praznika, ponajviše zbog svoje blizine.

Možete li doista očekivati ​​više sunca i toplije vrijeme? Ako su u veljači prosječne dnevne temperature u Ljubljani između -1 i 4 stupnja*, u Istri su poprilično više (od 2 do 10 stupnjeva*). Zimi u Istri ima i znatno više sunca (u prosjeku 110 sati mjesečno) nego npr. u Ljubljani (u prosjeku 70 sati mjesečno). Stoga je atraktivnost Istre više nego očita i zimi.

U slovenskoj Istri postoji podosta dobrih opcija za razna wellness opuštanja i smještaj, a u hrvatskoj Istri pronaći ćete i podosta izvrsnih smještajnih opcija po pristupačnim cijenama.

Ono što je zajedničko svima koji se i zimi kunu u ljepotu Istre jest ljubav prema kulinarstvu. Zato smo za vas izdvojili neke od naših najdražih kulinarskih doživljaja u Istri. Neki nude i mogućnost smještaja, a svi pružaju nezaboravno gurmansko iskustvo.

Villa Annette, Rabac

Želite li doživjeti jedan od najljepših pogleda i uživati ​​u tišini stoljeća, posjetite hotelski restoran Ville Annette. Vila je smještena u mirnom zaklonu maslina na zaštićenom dijelu padine iznad rabačkog zaljeva s prekrasnim panoramskim pogledom na kvarnerske otoke Cres, Lošinj i Unije. Upravo taj pogled s terasa koje vode iz svih soba Hotela Villa Annette priča vam priče o hrani, vinu, maslinovom ulju i tartufima s obližnjeg Čepićkog polja.

Restoran je poznat po ukusnim istarskim i mediteranskim jelima u kojima se isprepliću kulturna tradicija i recepti istarskih baka. Trude se da što više namirnica bude uzgojeno u okolici i na taj način gostima pruže najbolji doživljaj okusa. Osim ukusne hrane od domaćih namirnica, u ponudi imaju preko 120 vrsta vina.

Vila i restoran Stancija Kovačići, Opatija

Villa Stancija Kovačići, smještena u selu Rukavac iznad Opatije, priča svoju priču. To čini kroz arhitekturu koja odražava utjecaje podneblja kroz tradicionalni rustikalni stil, te kroz brojne detalje koji atmosferu restorana čine domaćom i ugodnom. Inspiracija za unutarnje uređenje restorana je sama priroda - restoran kombinira prirodne materijale, posebice kamen i drvo sa svojim toplim zemljanim bojama. Koriste kvalitetne, svježe namirnice, a veliki naglasak pridaju načinu pripreme i posluživanja jela. Kroz odabrane namirnice jelovnik uvijek odražava godišnja doba sa svim njihovim bogatstvima.

U našoj ponudi možete se počastiti kulinarskim užitkom uz meni od 2, 4 ili 5 sljedova i dobrodošlicu. Dodatnom opuštanju pomoći će i veliki izbor vrhunskih vina koja će dodatno razmaziti vaše nepce.

Yacht Club Opatija

U slikovitoj opatijskoj luci pronaći ćete hram istarsko-primorske kuhinje, a time i pravo mjesto za sve gurmanske sladokusce. S pogledom na more, restoran Yacht Cluba Opatija nudi vrhunske kulinarske doživljaje gurmanima, a gosti se mogu razmaziti jelima od ribe, rakova i dagnji te ostalim specijalitetima poput rižota s kvarnerskim škampima i carpaccia od brancina na tijestu od maslina. U ponudi imaju i raznoliku vinsku kartu, domaća i strana vina iz renomiranih vinskih podruma. Možete birati između okusa vina Istre i Dalmacije, Italije, Španjolske, Francuske, Čilea i Slovenije.

Restoran Skipper, Koper

Restoran Skipper nudi kvalitetan izbor plodova mora i ostalih domaćih istarskih specijaliteta, a posebna ponuda uključuje egzotična jela poput krokodila i klokana. Jela su sezonski obojena pa se jelovnik prilagođava godišnjem dobu. Kvalitetnom ponudom plodova mora i ostalih domaćih istarskih jela, restoran Skipper svrstava se među bolje restorane na obali. U našem paketu možete birati između menija od 3 i 5 sljedova s ​​pićem dobrodošlice. Posebnost restorana je prekrasna terasa s pogledom na more, a na kraju dana prekrasan zalazak sunca.

Domaćinstvo Ražman, Koper

Seosko imanje Ražman, poznato po tradicionalnoj istarskoj kuhinji i vrhunskim vinima vlastite proizvodnje, nalazi se u zaleđu Kopra. U svom restoranu s dugogodišnjom obiteljskom tradicijom uglavnom nudi specijalitete istarske kuhinje. U ponudi imaju uglavnom sezonske istarske specijalitete kao što su domaće meso i tjestenina, tartufi, divlje šparoge, vrganji, gulaš od divljači, ombolo, junetina, te domaći kruh i maslinovo ulje, a povremeno i svježa riba i plodovi mora. Osim hrane, u ponudi su i vrhunska vina vlastite proizvodnje među kojima se najviše ističu malvazija i refošk. Uživajte u autohtonim okusima istarskog pršuta, pancete, ovčjeg sira, njoka, piva, raviola, ombola, domaćeg kruha i ostalih delicija te se prepustite primorskom gostoprimstvu.

Bez obzira za koji se od kulinarskih užitaka u konačnici odlučili, sigurni smo da ovo neće biti vaše posljednje zimsko putovanje u Istru. Uživajte u suncu i dobroj hrani!